Prim-minsitrul Republicii Moldova spune că nu deține informații despre interceptările ilegale ale mai multor jurnaliști, profesori, oameni de afaceri și simpli cetățeni și crede că aceste cazuri trebuie să fie anchetate de organele de drept. Același răspuns șeful Executivului l-a oferit și în cazul fostei ministre a Justiției Olesea Stamate, care recent a anunțat că cineva ar fi încercat să-i acceseze conturile de Facebook și Instagram. Ion Chicu a îndemnat-o să sesizeze organele competente. 

„Am aflat despre faptul că ar fi fost interceptați și filați jurnaliștii săptămâna trecută. Cred că organele de drept trebuie să ancheteze aceste cazuri, însă eu personal nu cunosc detalii. Trebuie organele competente să vină cu informații prin intermediul cărora să comunice despre progresul anchetelor deschise pe aceste cazuri”, a declarat premierul, în cadrul unei conferințe de presă.

Cât ține de anunțul făcut ieri de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, pe rețelele sociale, în care ea spune că de asemenea ar fi fost interceptată, șeful Executivului a declarat că: „Olesea Stamate poate să se adreseze la organele de drept și să prezinte probe, dacă sunt întemeiate. Din păcate pe parcursul săptămânii trecute am auzit multe declarații de la foștii membri ai Guvernului Sandu. Să se abțină măcar până în luna decembrie, apoi să vină cu replici în campania pentru alegerile prezidențiale”.

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Comisiei securitate națională, Chiril Moțpan, a declarat că mai mulți jurnaliști, activiști civici, profesori și oameni de afaceri ar fi fost interceptați și filați ilegal în perioada Guvernării Partidului Democrat (PDM). Printre persoanele ce ar fi fost interceptate se numără ziariștii TV8: Angela Gonța, Natalia Morari și Mariana Rață. De asemenea, potrivit lui Moțpan, interceptată ar fi fost și mama actualului primar al municipiului Chișinău, Eugenia Ceban.

TV8 a făcut un apel la mass-media din Republica Moldova pentru a iniția o acțiune comună împotriva urmăririi și interceptării ilegale a jurnaliștilor și activiștilor civici din Moldova, în care a îndemnat să fie semnat un demers către Procuratura Generală pentru a cere investigarea penală a circumstanțelor în care au fost interceptați și filați ziariștii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!