/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Fostul șef de la INI spune că Andrei Năstase știa că se distrug probe ce țin de interceptările ilegale, dar nu a intervenit

26 noiembrie 2019, ora 12:33

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, cunoștea că se nimicesc probe ce țin de filările și interceptările ilegale ale mai multor cetățeni, însă nu a intervenit. Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, fostul șef al Direcției a 6-a a Inspectoratului Național de Investigații (INI), Anatol Macovei. 

„Au fost nimicite foarte multe probe, iar Andrei Năstase a cunoscut la timpul lui despre acest fapt. El putea să intervină, însă nu a făcut-o”, a spus fostul șef de la INI. Contactat de redacție, Andrei Năstase nu a răspuns la telefon pentru a veni cu o reacție.

De asemenea, Anatol Macovei a precizat că probele au început a fi distruse odată cu plecarea din țară a fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc.

„Toți angajanții care dispuneau de rapoarte pe marginea acestor interceptări, înțelegeau că sunt probe împotriva lor. Astfel, s-a făcut o ședință la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul căreia s-a decis ca toate probele legate de interceptări și filări să fie nimicite. Unul dintre locurile în care probele erau distruse se află în orășelul Durlești”, a mai declarat Macovei.

Totodată, fostul șef de la INI a mai spus că interceptările erau exercitate de către Serviciul Informații și Securitate (SIS), iar Direcțiile nr.5 și nr.7 aveau acces online la aceste date.

„Restul interceptărilor erau transmise de la SIS pe niște discuri, care erau ascultate prioritar de către angajații Direcției a 5-a. Se făceau niște selecții și rapoarte pe marginea acestor ascultări, iar discurile erau ulterior predate procurorilor în cadrul dosarelor respective”, a precizat Anatol Macovei.

Menționăm că potrivit lui, fosta prim-ministră Maia Sandu ar fi fost filată pe timpul guvernării democraților de circa 40 de ofițeri din cadrul MAI și SIS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram