Fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, cunoștea că se nimicesc probe ce țin de filările și interceptările ilegale ale mai multor cetățeni, însă nu a intervenit. Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, fostul șef al Direcției a 6-a a Inspectoratului Național de Investigații (INI), Anatol Macovei. 

„Au fost nimicite foarte multe probe, iar Andrei Năstase a cunoscut la timpul lui despre acest fapt. El putea să intervină, însă nu a făcut-o”, a spus fostul șef de la INI. Contactat de redacție, Andrei Năstase nu a răspuns la telefon pentru a veni cu o reacție.

De asemenea, Anatol Macovei a precizat că probele au început a fi distruse odată cu plecarea din țară a fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc.

„Toți angajanții care dispuneau de rapoarte pe marginea acestor interceptări, înțelegeau că sunt probe împotriva lor. Astfel, s-a făcut o ședință la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul căreia s-a decis ca toate probele legate de interceptări și filări să fie nimicite. Unul dintre locurile în care probele erau distruse se află în orășelul Durlești”, a mai declarat Macovei.

Totodată, fostul șef de la INI a mai spus că interceptările erau exercitate de către Serviciul Informații și Securitate (SIS), iar Direcțiile nr.5 și nr.7 aveau acces online la aceste date.

„Restul interceptărilor erau transmise de la SIS pe niște discuri, care erau ascultate prioritar de către angajații Direcției a 5-a. Se făceau niște selecții și rapoarte pe marginea acestor ascultări, iar discurile erau ulterior predate procurorilor în cadrul dosarelor respective”, a precizat Anatol Macovei.

Menționăm că potrivit lui, fosta prim-ministră Maia Sandu ar fi fost filată pe timpul guvernării democraților de circa 40 de ofițeri din cadrul MAI și SIS.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!