Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că a pregătit în regim de urgență un concept ajustat al reformei justiției și l-a expediat Comisiei de la Veneția pe 22 noiembrie, pentru ca instituția să emită un aviz la următoarea sesiune, planificată pe 6-7 decembrie.

„Am informat Comisia de la Veneția despre ceea ce dorim noi să facem cu reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea extraordinară a judecătorilor… Spre deosebire de poziția anteriorului Guvern, noi vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția care se uită cam suspect la oportunitatea transformării actualului CSJ într-o Curte de Casație și reducerea numărului de judecători de la 34 la 17”, a precizat Nagacevschi după ședința de astăzi a Guvernului.

Ministrul mai spune își propune „redeschiderea ușilor Curții Supreme de Justiție”, astfel încât ședințele să fie publice și toate soluțiile pronunțate de instanță să fie motivate.

„Până la sfârșitul lunii ianuarie suntem pregătiți să ajustăm proiectul după recomandările Comisie de la Veneția, asupra cărora își face griji întreaga opinie publică, în martie să putem avea un aviz final de la Comisia de la Veneția, ca în luna mai să putem începe evaluarea extraordinară a judecătorilor CSJ”, planifică Fadei Nagacevschi.

Amintim că fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, insista pe ideea reducerii în jumătate a numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție.

Guvernul Sandu a propus anteior revederea competențelor, modificarea condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor și instituirea unei comisii de evaluare externă a tuturor magistraților CSJ, președinților și vicepreședinților de instanțe, precum și a procurorilor din Procuratura Anticorupție, procurorilor-șefi și adjuncților din procuraturile specializate și teritoriale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!