/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

O atenționare și de la ANSA! Apă cu microbi în școli și grădinițe

missing
27 noiembrie 2019, ora 11:47

La câteva zile de la anunțul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) despre utilizarea apei cu nitrați, fluor sau amoniac în instituțiile de învățământ din republică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) declară că a realizat controale și a identificat sute de cazuri în care apa din școli și grădinițe nu corespunde indicilor microbiologici.

Inspectorii ANSA au prelevat probe de apă potabilă din fiecare școală și grădiniță din republică și verificările în laborator au arătat, în 256 de cazuri, prezența microbilor Escherichia Coli și Streptococi fecali în apă.

În cele 744 de blocuri ale instituțiilor preșcolare verificate au fost identificate 135 de probe neconforme de apă.

Iar în urma controalelor la cele 730 de instituții școlare au fost identificate 121 de probe de apă ce nu corespundeau normelor.

„In instituțiile unde s-a constatat că apa a fost neconformă la indici microbiologici s-au elaborat prescripții privind efectuarea măsurilor de dezinfecție a surselor de apă, cu prelevarea repetată a probelor, până la obținerea rezultatelor corespunzătoare. Totodată, de comun acord cu autoritățile publice locale au fost efectuate lucrări de restabilire a apeductelor și igienizarea lor”, precizează ANSA.

S-a interzis utilizarea apei a căror probe au fost neconforme la blocurile alimentare și s-au emis recomandări de a utiliza apa potabilă din surse sigure și verificate la indici sanitaro-igienici și microbiologici sau apa potabilă îmbuteliată de către agenți autorizați.

Potrivit ANSA, majoritatea instituțiilor de învățământ au contracte privind analiza calității apei potabile cu laboratoarele acreditate din cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale.

Vedeți mai jos și rezultatele alarmante anunțate în urma controalelor ANSP.

Situație alarmantă în două raioane! Toate instituțiile de învățământ au apă ce nu corespunde normelor sanitare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram