/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Președintele Comisei de la Veneția, îngrijorat de blocajul de la CSM. Ce spune Nagacevschi

missing
27 noiembrie 2019, ora 17:04

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, spune că actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este constituțională și trebuie să acționeze în avantajul cetățenilor și nu a unor interese instituționale. 

Declarația a fost făcută în contextul în care în avizul său din octombrie, Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei componențe a CSM. De câteva săptămâni, structura nu se poate întruni în ședințe din  lipsă de cvorum.

„Solicit tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea justiției, în conformitate cu Constituția, principiile internaționale ale democrației și statul de drept”, a mai spus Gianni Buquicchio.

La scurt timp, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu un comentariu în acest sens. „Eu sper că atât CSM, cât și casta judecătorească vor citi cu multă atenție declarația domnului Buquicchio și o vor interpreta cu bună credință, pentru a înțelege că, astăzi, noi nu avem timp să ne confruntăm în sistemul judecătoresc și trebuie să găsim soluții urgente”, a spus ministrul.

Pe data de 25 noiembrie, ministrul Justiției a avut la Strasbourg o întrevedere cu președintele Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia Gianni Buquicchio a spus că este „foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferitele instituții ale statului”.

Acest mesaj al președintelui Comisiei de la Veneția nu s-a regăsit în comunicatul emis de către Ministerul Justiției. Reprezentanții instituției au specificat atunci că, în cadrul discuției, oficialii au efectuat un schimb de opinii vizavi de perspectivele procesului de reformă a justiției, componentele și actorii care urmează a fi implicați în acest sens, iar președintele Buquicchio a confirmat sprijinul și deschiderea Comisiei de la Veneția pentru procesul de racordare a legislației naționale la standardele europene, în particular pentru asigurarea independenței și integrității justiției.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram