/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Unii au fost numiți în funcții, alții, chemați la audieri - știrile zilei, pe TV8.md

missing
27 noiembrie 2019, ora 22:17

Vești triste din domeniul social – o femeie însărcinată, din Ungheni, a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada și a decedat la spital. Între timp, specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor bat alarma: în peste două sute de școli și grădinițe din republică apa nu corespunde normelor sanitare. De la Executiv și Legislativ au venit azi noutăți de tot soiul – propuneri legislative, aprobări de buget și decizii de alocare a ajutoarelor sociale, numiri în funcții de răspundere și chemări la audieri pe platforma parlamentară.

A murit la spital, după ce a fost lovită de un automobil

Tragedia a avut loc azi-dimineață, în satul Măcărești din raionul Ungheni.

Apă cu microbi în școli și grădinițe

Inspectorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au prelevat câte 20 de probe de apă potabilă din fiecare școală și grădiniță din republică și verificările în laborator au arătat că în 256 de cazuri apa nu corespunde normelor sanitare.

Bugetul de stat pentru 2020, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi bugetul de stat pentru anul viitor. Documentul prevede venituri de peste 44 de miliarde de lei şi cheltuieli ce depășesc 51 de miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar depășește șapte miliarde de lei. Totodată, membrii Cabinetului de Miniștri au votat pentru acordarea ajutoarelor sociale în sumă de câte 700 de lei pentru persoanele cu venituri mici, în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Șefi noi la agenții de stat

Mihail Rusu a fost numit azi șef la Agenția Proprietății Publice (APP), iar Vladislav Cotici, director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Deciziile au fost luate la Guvern. De asemenea, membrii Executivului au numit în funcții astăzi și patru secretari de stat.

Robu, chemat la raport

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională și ordine publică, Chiril Moțpan, a semnat astăzi un demers în adresa procurorului general interimar Dumitru Robu prin care i-a solicitat să prezinte Parlamentului, până la 1 decembrie, un raport privind evoluțiile în dosarele fraudei bancare.

Foști judecători, chemați la audieri în Parlament

La audieri au fost chemați: ex-președintele Curții Constituționale Mihai Poalelungi și foștii judecători constituționali Raisa Apolschi, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu.

Socialiștii cer explicații în limba rusă, pe ambalajele medicamentelor

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a elaborat un proiect de lege care prevede ca toate medicamentele vândute în farmacii să conțină pe prospect informații în limbile ”moldovenească” și rusă. Mai mult, conform celor specificate în document, lucrătorii medicali și farmaceutici vor trebui să le vorbească pacienților tot în ”moldovenească” și rusă.

Acceptați din a doua încercare

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, într-un final, candidaturile noilor viceprimari ai capitalei: Ilie Ceban, Angela Cutasevici și Inga Ionesii. Cei trei au fost votați de aleșii locali din a doua tentativă, or, la ședința precedentă, cele trei candidaturi au fost respinse.

Un noul ministru, un nou concept al reformei Justiției 

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că a pregătit în regim de urgență un concept ajustat al reformei justiției și l-a expediat Comisiei de la Veneția pe 22 noiembrie, pentru ca instituția să emită un aviz la următoarea sesiune, planificată pe 6-7 decembrie. Între timp, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a publicat un mesaj prin care-i îndeamnă pe conducătorii instituțiilor de stat din Republica Moldova să coopereze productiv pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru a asigura independența și integritatea justiției.

Vor să fie directori la S.A. „Metalferos”

După ce Ministerul Economiei a anunțat concurs pentru selectarea unui nou director al Societății pe Acțiuni „Metalferos”, cinci persoane și-au depus candidaturile. Una dintre ele a fost respinsă, astfel, în concurs au rămas patru candidați: Sergiu Dascăl, Igor Cujba, Arcadie Vicol și Eugeniu Andronic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram