Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, critică dur inițiativa înregistrată în Parlament de deputații socialiști, care propun ca toate medicamentele vândute în farmaciile din R. Moldova să conțină obligatoriu pe prospect informații în limbile „moldovenească” și rusă.

Nemerenco afirmă că, în cazul în care Parlamentul va adopta acest proiect de lege, riscăm să avem un deficit de medicamente bune, importate din state europene și să asistăm la scumpirea medicamentelor.

Ala Nemerenco a explicat în detalii toate urmările pe care le-ar putea produce o astfel de lege:

„Includerea obligativității de a prezenta informația de pe ambalajele medicamentelor, dar și în prospectele din interior în două limbi, inclusiv limba rusă, va duce la retragerea unui număr mare de medicamente de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova, deoarece piața noastră fiind foarte mică, adesea nu necesită plasarea unei serii industriale în întregime, seriile industriale fiind orientate pentru alte piețe, mult mai mari.

În acest caz, fiecare din companiile străine care aduc medicamente pe piața Republicii Moldova vor trebui să producă serii speciale pentru noi cu prospect în limba română și limba rusă sau să reambaleze medicamentele deja importate pentru includerea prospectelor în rusă. În cazurile când informația din prospect este voluminoasă, vor fi suportate cheltuieli și pentru ambalare, pe motiv că va fi necesar un ambalaj mai mare, și aici vă rog să rețineți că ambalarea este parte componentă a producerii medicamentelor. Drept urmare, importatorii vor fi cei impuși să preia responsabilitatea pentru etapa de ambalare, ceea ce presupune conformarea cu bunele practici de fabricație (spații, utilaje, resurse umane calificate, certificare GMP pentru etapa dată).

Toate cele menționate, vor duce evident la crearea unui deficit de medicamente pe piață, unele din ele dispărând, dar și la creșterea prețurilor la medicamente.

Riscului de retragerea de pe piață a medicamentelor vor fi supuse:
– medicamentele eliberate în baza prescripției medicale, medicamentele de uz spitalicesc, medicamentele pentru terapie specială, oncologice, pentru boli rare care sunt aduse într-un număr foarte limitat și sunt acceptate în prezent cu informația în alte limbi, pentru terapia de substituţie, vaccinurile sau medicamentele orfane (vor dispărea de pe piață medicamentele plasate în ambalaje cu informație în limbile rusă/engleză; engleză/ucraineană; română/engleză, etc.)
– medicamentele care folosesc piață farmaceutică comună cu România (din acestea avem acum circa 20% din medicamentele autorizate).

Inițiativa va lovi întâi și întâi în cei mai vulnerabili pacienți – vârstnicii cu multe boli cronice, dar și cu venituri mici. Scumpirea medicamentelor sau dispariția unora de pe piață îi va afecta cel mai mult anume pe ei, și aceasta argumentează că socialiștii nu de bătrâni au grijă prin acest proiect, dar urmăresc cu totul alte interese”.

Vizavi de includerea sintagmei „limba moldovenească” în proiectul de lege al socialiștilor, Ala Nemerenco crede că este „o găselniță de sorginte pur politică, care vine să incite lumea la discuții, să sustragă atenția, sub care pot trece diferite matrapazlâcuri”.

„Cât ține de obligativitatea utilizării limbii ruse în timpul consultației și comunicării cu pacientul vorbitor de rusă nici nu vreau să comentez. O așa aberație nici în URSS nu a existat”, punctează Ala Nemerenco.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!