Potrivit Legii bugetului pentru anul 2020, aprobată ieri de Guvern, vom avea un deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei. Premierul Ion Chicu, dar și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța au evitat să ofere detalii vizavi de sursele de finanțare care ar putea acoperi deficitul. La capitolul venituri au fost trecute 44,1 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile vor depăși 51,5 miliarde de lei.

Întrebat dacă Guvernul contează pe suportul partenerilor externi, ministrul Finanțelor a precizat doar că nu a fost luat în calcul creditul de 100 de milioane de euro din partea României, despre care a anunțat anterior Maia Sandu, evitând să vorbească despre alte resurse externe, inclusiv creditul promis de la Moscova.

8 miliarde de lei – granturi și împrumuturi externe

Potrivit anexei la bugetul de stat, pregătită de Ministerul Finanțelor, Guvernul speră să primească din exterior peste 8 miliarde de lei.

Autoritățile de la Chișinău speră să primească de la guvernele altor state granturi în sumă de 109,7 milioane lei pentru investiții capitale și cheltuieli curente, iar alte 1,6 miliarde de lei planifică să le obțină de la diverse organizații internaționale, tot ca donații.

Alte 6,3 miliarde de lei sunt trecute la capitolul împrumuturi externe.

367 milioane lei din amenzi

Aproximativ 5,8 miliarde de lei, Guvernul planifică să le adune din impozitele achitate de agenții economici, iar alte 1,6 miliarde de lei – din impozitele achitate de persoanele fizice. Alte 44 de milioane de lei ar putea fi plătite ca impozite pe proprietate.

Din taxele vamale și de import, Guvernul speră să adune 1,3 miliarde de lei, iar aproximativ un miliard de lei va veni în buget după vânzarea  mărfurilor și serviciilor oferite de instituțiile de stat.

Alte 367 de milioane de lei ar putea intra în bugetul de stat după aplicarea unor amenzi cetățenilor și agenților economici, care nu respectă legislația.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!