/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” riscă să intre în insolvabilitate. A acumulat datorii de zeci de milioane de lei

missing
28 noiembrie 2019, ora 16:52

La întreprinderea de stat „Gările și stațiile auto” s-a declanșat o criză financiară, în urma implementării parteneriatului public-privat (PPP). Compania riscă să intre în insolvabilitate, atenționează reprezentanții Curții de Conturi, care au realizat un audit, la solicitarea Parlamentului.

Auditorii precizează că, la aprobarea parteneriatului public-privat, Guvernul nu a identificat resursele financiare necesare pentru activitatea întreprinderii de stat. La finele anului 2018, compania a rămas doar cu creanțe de 16,8 milioane lei, dintre care 12,2 mil lei constituie obiectul litigiilor o perioadă îndelungată, numerar în casierie și conturi curente – 8,8 mil lei și datorii curente – 20,1 mil lei.

În urma încheierii contractului de PPP, personalul angajat la întreprindere a fost concediat, ceea ce a atras cheltuieli suplimentare în anul 2018 în sumă de circa două milioane de lei.

Datorii de un milion față de angajați 

„Probele de audit acumulate relevă că activele rămase în gestiunea entității nu pot asigura în deplină măsură realizarea datoriilor curente înregistrate. La momentul actual, datoriile curente față de operatorii de transport au însumat cca 8,2 mil lei. De asemenea, statele de personal aprobate pe anul 2019, în număr de 4 unități, precum și remunerația membrilor Consiliului de administrație în această perioadă, implică anumite cheltuieli anuale, nefiind acoperite cu surse de finanțare respective, care au condiționat formarea unor datorii de cca 1,1 mil lei”, se spune în raportul Curții de Conturi.

Referitor la încheierea contractului PPP, auditorii au identificat mai multe nereguli în studiul de fezabilitatea pregătit de autorități, care a stat la baza concesionării „Gării și Stațiilor Auto” și au stabilit că existau șanse să se facă modernizarea și fără parteneri privați, astfel încât profitul să ajungă în bugetul de stat, nu la companii private.

Doar 19% din investițiile promise în anul curent s-au realizat

Potrivit contractului semnat de stat, partenerul privat și-a asumat obligațiile de a efectua investiții în reparația capitală a clădirilor administrative, parcărilor, în reconstrucția și renovarea infrastructurii, în modernizarea rețelei informaționale a filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto” în  valoare totală de 200 de milioane de lei, timp de trei ani, din data încheierii contractului de parteneriat public-privat.

Până la 15 septembrie,  planul aprobat pentru anul 2019 (primul an investițional) a fost realizat la nivel de circa 19%.

„Particularitățile expuse denotă existența unor bariere în implementarea proiectului de PPP supus auditului, care amenință asupra atingerii obiectivelor scontate a proiectului per ansamblu”, concluzionează Curtea de Conturi.

Amintim că deputații din Comisia parlamentară de anchetă, care au analizat privatizările, au identificat nenumărate nereguli și au cerut rezilierea contractului de parteneriat public-privat.

Contractul de privatizare a „Gărilor Auto” va fi reziliat. Nici jumătate din investițiile preconizate pentru 2019 nu s-au făcut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram