Alexandru Stoianoglo este candidatul ales de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general. Stoianoglo a acumulat 74,22 de puncte, în urma etapei interviului. Candidatura acestuia urmează a fi propusă președintelui țării Igor Dodon pentru aprobare. 

În urma etapei interviului, cele mai puține puncte le-a acumulat Oleg Crîșmaru, apoi Vladislav Gribincea, urmat de Veaceslav Soltan și respectiv, Alexandru Stoianoglo.

„Fiecare candidat a avut șanse egale pentru a câștiga”, a declarat după ședința CSP președinta Consiliului Angela Motuzoc. Potrivit ei, hotărârea de a-l alege pe Alexandru Stoianoglo la funcția de procuror general, adoptată azi de CSP, urmează a fi redactată și transmisă președintelui țării. Legislația nu prevede însă un termen în care candidatul trebuie înaintat președintelui, spune Motuzoc.

Cum a fost?

Ministerul Justiției a organizat un concurs de preselectare a candidaților la funcția de procuror general la care au participat 16 candidați. În urma preselecției au fost aleși acești patru candidați, însă, la câteva zile de la anunțarea rezultatelor acestei etape, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a ieșit într-o conferință de presă și a spus că, din cauza unui punctaj disproporționat, oferit unui candidat de către Petru Bobu, membru al comisiei de preselecție înaintat de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, rezultatele finale au fost denaturate. Stamate a anunțat că anulează aceste rezultate, iar peste aproximativ o oră, Guvernul Sandu s-a adunat în ședință și și-a asumat răspundere în fața Paramentului pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să poată preselecta candidații pe care să-i propună CSP-ului, care la rândul său să aleagă candidatul final pentru a-l propune șefului statului.

Asumarea de răspundere a dus la căderea Guvernului Sandu, în urma unei moțiuni de cenzură, înaintată de deputații din Partidul Socialiștilor, care au fost nemulțumiți de faptul că membrii Guvernului, format preponderent din exponenți ai Blocului ACUM, au luat această decizie fără să se consulte cu socialiștii, partenerii lor de la guvernare.

În scurt timp a fost format un nou Cabinet de Miniștri și a venit un alt șef la ministerul Justiției – Fadei Nagacevschi. Întrucât Olesea Stamate nu a semnat vreun ordin de anulare a rezultatelor concursului, noul ministru al Justiției a decis să înainteze CSP-ului acei patru candidați preselectați, astfel, azi, membrii CSP i-au chemat la interviu și i-au evoluat.

Acum urmează ca președintele Igor Dodon să se expună în privința candidaturii lui Alexandru Stoianoglo, dacă acesta îl va accepta, va semna decretul de numire a lui în funcție, dacă nu, acesta va cere CSP-ului să propună o altă candidatură.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!