Leul moldovenesc împlinește astăzi 26 de ani! Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație șapte monede noi. 

Patru monede, cu valoarea nominală de 50 de lei, sunt confecționate din argint și fac parte din seria „Personalități”. Acestea sunt dedicate împlinirii a:

  • 100 de ani de la nașterea lui Glebus Sainciuc – artist plastic basarabean, portretist;
  • 85 de ani de la nașterea lui Serghei Lunchevici – violonist, dirijor, compozitor, actor de cinema;
  • 80 de ani de la nașterea lui Gheorghe Vrabie – artist plastic, autorul design-ului leului moldovenesc;
  • 85 de ani de la nașterea lui Mihai Volontir – artist al poporului, actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Următoarele două monede din argint, la fel, cu valoarea nominală de 50 de lei, completează seria „Femei celebre” și sunt consacrate aniversărilor centenare   de la nașterea Zenaidei Pally – mezzosoprană română de faimă internațională și de la nașterea Domnicăi Darienco –  actriță la Teatrul dramatic „A. S. Pușkin”, astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Șirul noilor monede puse în circulație se încheie cu seria de monede „Altele”, care include moneda comemorativă consacrată  împlinirii  a 25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova, cu valoarea nominală de 100 de lei.

Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!