„Află totul despre bani” – la Chișinău a fost dat startul unei campanii de educație a cetățenilor care are drept scop să promoveze abilitățile de bază necesare unui management financiar benefic și explică când un credit poate fi profitabil și când trebuie evitat. La baza inițiativei stau statisticele, care arată că de la an la an, moldovenii se împrumută tot mai mult, deși veniturile rămân a fi adesea aceleași.

TARMO SILD, COFONDATOR „IUTE CREDIT EUROPA”: „Ideea este că educația financiară a populației face ca afacerile de creditare să devină mai echilibrate. Creditarea banilor este întotdeauna o afacere bilaterală: cel care acordă bani și cel care-i ia, iar educația financiară ajută la crearea unui business de durată”.

Responsabili de campanie se fac Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței  în parteneriat cu Camera de Comerț Americană și sprijinul organizației de creditare nebancară „Iute Credit”. Proiectul va dura un an de zile și va ajunge în toate regiunile țării.

VIOLINA VARTA, DIRECTOARE INTERIMARĂ APCS: „Informare, campanii de informare, studii, literatură, exerciții practice, prezență în teritoriu. Astea sunt metodele, contactul nemijlocit. Tindem să lucrăm cu populația de la cele mai fragede vârste. Este important să lucrăm cu elevi, cu studenți, dar și cu societatea de diferite categorii de vârstă”.

Pe perioada campaniei, vor fi produse peste 20 de materiale video cu recomandări practice cum să-ți planifici bugetul, să economisești sau să faci investiții de succes. Totodată, vor fi create platforme media prin care cetățenii vor putea să propună subiecte pentru a fi reflectate în cadrul campaniei „Află totul despre bani”.

MILA MAILAIRĂU, DIRECTOARE EXECUTIVĂ AMCHAM: „Capacitatea fiecărei persoane de a gestiona finanțele proprii influențează nu doar bunăstarea individuală, dar până la urmă are impact asupra dezvoltării întregii societăți.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, doar în luna octombrie suma creditelor acordate a crescut cu aproape 18%, comparativ cu 2018.

 P*

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!