/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Scandal la Cucoara! Sătenii, nemulțumiți de construcția unei hale pentru ambalarea îngrășămintelor

missing
29 noiembrie 2019, ora 07:14

Scandal de proporții în satul Cucoara, unde într-o fostă fabrică de vin vor fi ambalate îngrășăminte minerale. Oamenii care locuiesc în preajma complexului sunt indignați, dar și speriați pentru că vor deveni vecini cu substanțele chimice, care vor otrăvi întregul sat. Iar asigurările omului de afaceri că proiectul este conform normelor nu-i liniștesc deloc. Ca să împace cumva sătenii, primarul satului i-a chemat la o adunare, unde a fost prezent și antreprenorul.

Fabrica a început să fie demolată recent, după ce în septembrie antreprenorul a primit autorizația necesară de la primăria satului. 

Natalia GHEȚU, REPORTERĂ TV8: „Pe teritoriul fostei fabrici de vin, care se află în ruine, ar urma să fie ridicată o hală pentru ambalarea îngrășămintelor minerale. Acest lucru îi nemulțumește pe oamenii care locuiesc în zonă”.

„Distanța de la prima casă care intrăm în sat sunt 120 de metri până la fosta fabrici de vin. Casă de peste drum e la 90 de metri, dar legea spune cel puțin 200 de metri la depozitarea la așa îngrășăminte minerale. Îngrășămintele minerale, silitra este pe baza de amoniac pe baza căruia stă gazul. Ei acum spun dați-ne voie să facem doar ambalarea, dar după asta o să facă cum vor”, spune un locuitor al satului.

„Sa facă mai bine o fabrica de sucuri, dar chimicate nu ne convine nouă așa ceva”, „Depinde ce fel de îngrășăminte și minerale sunt chimicate și sunt pesticide”, mai spun oamenii din sat.

Oamenii sunt speriați și de faptul că aici vor fi produse îngrășăminte, nu doar ambalate, așa cum li s-a spus mai devreme: „Noi ne-am uitat la ei în statut, la cooperativă. Acolo sunt 21 de activități, unde scrie au dreptul să producă îngrășăminte minerale și chimicale și dreptul l-au înregistrat în martie anul asta când au cumpărat clădirea”.

„Cresc copii, cresc nepoți. O să otrăvească satul. Acolo amoniac o să aducă”, spun locatarii.

Pentru că revolta oamenilor capătă proporții, primarul din localitatea a organizat o adunare, la Casa de Cultură, unde a fost prezent și antreprenorul care a cumpărat fosta fabrica.  

Igor TAGADIUC, PREȘEDINTE, COOPERATIVĂ: „Urmează să fie ridicată o hală unde o să prelucrăm îngrășămintele minerale care sunt importate absolut legal în baza tuturor actelor permisibile care vor fi ulterior vândute către fermierii noștri. Este o tehnologie care vine din Europa. -Oamenii se îngrijorează că urmează nu doar o ambalare, dar și o producere? -O prelucrare a îngrășămintelor cu anumite substanțe care sunt de origine europeană.”

Tatiana Denisenco, PRIMARĂ COMUNA CUCOARA: „În luna septembrie, autorizația de demolare, iar acum în luna noiembrie având avizele tuturor instituțiilor de stat a fost eliberat și certificatul de urbanism pentru proiectare”.

Reprezentanții Centrului de Sănatate Publică din Cahul afirmă că s-au condus de norma legală când au eliberat avizul. Astfel, distanța de la clădire până la prima casă de locuit din sat ar fi de 200 de metri.  

Veceslav CARP, MEDIC INGENIST, CENTRUL DE SĂNATATE PUBLICĂ CAHUL: „Este 200 de metri, nu s-a calculat, s-a făcut conform schemei prezentate. – Deci, e conform legii? -E conform schiței prezentate este măsurată distanța. 1,27 -31 Se ia de la clădire, nu de la gard”.

De partea cealaltă, sătenii nu cred în măsurătorile autorităților și le fac pe ale lor, care arată că distanța ar fi mai mica decât cere legea. Părțile implicate în scandal urmează să mai discute pentru a găsi o soluție pe placul tuturor. Fosta fabrică de vin din satul Cucoara a falimentat în 1996, iar de atunci clădirea nu a mai fost folosită. Complexul se întinde pe o suprafață de patru hectare.

Reporteră: Natalia GHEȚU

Imagini: Oleg KOZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram