Noul procuror general Alexandru Stoianoglo a abordat în cadrul interviului de la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) subiecte legate folosirea excesivă de către organele de drept a arestului preventiv, despre interceptările ilegale, examinarea în instanțe a cauzelor penale cu ușile închise, limitarea accesului avocaților la clienții lor etc. 

Vorbind despre arestul preventiv, Alexandru Stoianoglo a dat exemplul dosarului fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Nicolae Chitoroagă, care, potrivit lui, nu reprezintă pericol pentru societate și nu era necesară solicitarea arestării lui preventive.

„Arestul nu poate fi folosit ca un mijloc de umilire sau înjosire a oamenilor și trebuie aplicat doar când persoana reprezintă un pericol pentru securitatea oamenilor sau a statului. Chiar recent a fost arestat un coleg de-al Dvs., eu nu înțeleg care este pericolul pe care-l reprezintă el pentru societate și pentru mine asta nu e nimic mai mult decât niște reglări de conturi. De aceea, arestările în timpul viitor trebuie să fie numai în cazurile excepționale, prevăzute de legislație”, a declarat Stoianoglo, în cadrul interviului.

Cât privește interceptările, procurorul general a declarat că acestea trebuie să fie făcute numai în cazul infracțiunilor deosebit de grave și excepțional de grave și să fie efectuate stric conform legii.

„Anul trecut procuratura a trimis în judecată cca 15 mii de dosare penale și au fost făcute peste 12 mii de interceptări telefonice. Cât lucru a fost făcut degeaba, câte cheltuieli, câte resurse financiare alocate pentru aceste fărădelegi”, a spus noul șef al Procuraturii Generale.

„În cazul în care voi deveni procuror general, numărul arestărilor și interceptărilor telefonice va scădea esențial și acest lucru nu va influența negativ la situația criminogenă în țară. Trebuie să excludem anumite practici vicioase. Trebuie să excludem examinarea dosarelor penale cu ușile închise cu excepția celor prevăzute de legislație. Trebuie să excludem limitarea accesului avocaților către clienți, asta este o rușine care a avut loc în anii precedenți”, a mai spus Stoianoglo la interviu.

Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor acum trei zile. Candidatura acestuia a fost acceptată și de șeful statului Igor Dodon, care a semnat decretul de învestire în funcție a noului șef al Procuraturii Generale. Mandatul procurorului general, este, conform legii, de șapte ani.

Vezi și:

Schimbările promise de Stoianoglo la PG: fără descinderi cu mascați și rețineri ”abuzive”. Ce spune despre dosarul finanțării ilegale a PSRM

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!