În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre necesitatea deschiderii unor aeroporturi internaționale în Sudul și Nordul R. Moldova. Premierul Ion Chicu a anunțat că va crea un grup de lucru care să identifice posibilitățile pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate „care să prezinte raționamentele economice pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare”.

Și președintele Igor Dodon a vorbit despre existența unui monopol la Aeroportul Internațional Chișinău și lipsa companiilor low-cost pe piața noastră, argumentând astfel construcția unor noi aeroporturi.

Economistul Dionis Cenușă de la „Expert Grup” critică declarațiile șefului statului și afirmă că s-ar pregăti terenul pentru investitori ruși și chinezi.

„Citești declarațiile președintelui Dodon și te întrebi dacă el știe exact ce „zboară” în Moldova. El declară că cetățenii nu beneficiază de serviciile companiilor low-cost. Dar de când „Wizzair” sau „LOT”, foarte active în Moldova, nu mai sunt low-cost?

În schimb, președintele Dodon propune crearea de infrastructură pentru aeroporturi noi. Nu unul, ci două. În viziunea lui, acestea ar trebui să atragă companii low-costuri, adică tot din acelea deja prezente… Dar senzația mea este că se pregătește terenul pentru noi investiții, din Estul apropiat și cel îndepărtat. Să vedem dacă rușii și/sau chinezii vor apărea în imagine în cele din urmă”, a comentat Cenușă pe Facebook.

Expertul economic spune că este nevoie de o cercetare amplă înainte de a face declarații politice.

„Președintele poate întreba de Consiliul Concurentei dacă există monopol pe piața serviciilor avia, bariere (non)tarifare. De asemenea, problema nu este doar în costuri pentru bilet, ci raportul dintre cost și comfort (disponibilitatea destinațiilor potrivite)”, a adăugat Cenușă.

Amintim că bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat la investirea în funcție că la Ceadîr-Lunga va fi construit un aeroport internațional pentru transportul de pasageri și mărfuri. Igor Dodon a vorbit despre construcția a două aeroporturi: unul la Sud și altul la Nord.

/VIDEO/ Demnitarii promit construcția unor aeroporturi noi în R. Moldova

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!