Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto vrea să semneze un memorandum cu Ministerul Economiei în care să fie stipulate mai multe măsuri ce pot rezolva criza din domeniu. În cazul în care autoritățile nu semnează actul de înțelegere, transportatorii amenință cu o nouă grevă, care ar putea avea loc la sfârșitul săptămânii curente sau începutul săptămânii viitoare.

Transportatorii au avut trei ședințe cu autoritățile, inclusiv cu premierul Ion Chicu, la care au fost identificate „măsuri care pot duce la micșorarea costurilor transportatorilor: modificarea legislației și măsuri pentru a responsabiliza ANTA în lupta cu transportul ilicit de pasageri”.

Dacă anterior transportatorii insistau pe majorarea tarifului pentru călătorii de la 48 de bani pentru un kilometru la 92 de bani, acum sunt gata să activeze cu un tarif de 74-76 de bani pentru un kilometru.

„Operatorii sunt dispuși să revizuiască cerința privind mărimea tarifului, iar revizuirile ulterioare să le facem în dependență de implementarea prevederilor memorandumului. Ni s-a creat impresia că se încearcă a fi tărăgănată chestiunea privind majorarea tarifului de la 48 de bani la 74-76 de bani… Noi nu am reușit să obținem până acum calculele ministerului. Nu am obținut o poziție clară argumentată privind termenul când se preconizează a fi semnat memorandumul. Situația economică nu ne oferă niciun răgaz. Noi înregistrăm pierderi, avem controale abuzive, suntem jefuiți de transportatorii iliciți care activează sub protecția organelor de drept. Șoferii zilnic se concediază, iar unitățile de transport necesită o reînoire de urgență”, argumentează transportatorii, într-o solicitare transmisă premierului Ion Chicu și ministrului Economiei Anatol Usatîi.

Anterior, transportatorii au organizat mai multe greve, ultima fiind în luna octombrie. Atunci, reprezentanții Guvernului Sandu se opuneau categoric majorărilor de tarife până când  pasagerilor nu le vor fi asigurate condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri.

/DOC/ Transportatorii, supărați pe Ministerul Economiei. Cer Maiei Sandu să ia atitudine și amenință cu o grevă

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!