/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Gripa dă târcoale în capitală. Medicii explică cum o puteți diferenția de o viroză

missing
02 decembrie 2019, ora 22:00

La Chișinău, a fost înregistrat primul caz de gripă, la o pacientă în vârstă de 60 de ani. De câteva zile, femeia primește tratament la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, starea ei fiind de gravitate medie. Pentru a preveni contractarea virusului gripal, specialiștii recomandă vaccinarea, iar dacă au apărut primele semne de boală, trebuie să ne adresăm de urgență la medicul de familie.

Vinerea trecută, femeia s-a adresat la medicul de familie simțindu-se tot mai rău. A doua zi, a fost internată în spital. Pe 29 noiembrie, laboratorul a confirmat virusul gripal.

TATIANA BUCEARSCHI, ȘEFA DIRECȚIEI SĂNĂTATE, MUN. CHIȘINĂU

S-au luat imediat măsurile necesare. Pacienta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, în conlucrare cu administrația spitalului.

Starea femeii este de gravitate medie, urmând să mai fie, o perioadă, sub supravegherea medicilor. Între timp, în instituțiile medicale din țară au fost livrate vaccinuri contra gripei. La dorință, oamenii se pot imuniza gratuit, adresându-se cu o asemenea solicitare medicului de familie.

TATIANA BUCEARSCHI, ȘEFA DIRECȚIEI SĂNĂTATE, MUN. CHIȘINĂU

Vaccinele, procurate de compania de Asigurări medicale și Min. Sănătății, sunt deja oferite toate în țară. Plus avem și un lot umanitar.

Deşi, la prima vedere, răceala şi gripa prezintă semne comune, specialiștii spun că există, totuși, diferențe. Cea dintâi afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv decât gripa, care debutează mult mai violent.

TATIANA HARGHEL, DOCTOR INTERNIST, SPITALUL „SF. TREIME” 

Este important să ținem minte că este febra cu debut, mai multe de 39, dureri musculare, dureri oculare, rinoree, nas înfundat, dureri articulare.

Virusul gripal afectează, cel mai des, copiii sub cinci ani, vârstnicii, persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum astm, diabet sau boli de inimă, dar și femeile însărcinate.

TATIANA HARGHEL, DOCTOR INTERNIST, SPITALUL „SF. TREIME”

Eu recomand ca la primele semne de gripă să începem cu băuturi calde, miere de albini…În cazul în care nu ne stă mai bine ne adresăm neapărat la medicul de familie. Nu trebuie de inițiat tratamentul de sine stătător, mai ales cu antibiotice.

Potrivit informațiilor oficiale, în sezonul rece de anul trecut au fost înregistrate circa 2030 de cazuri gripă, iar 30 de persoane și-au pierdut viața, în urma complicațiilor.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram