Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că decizia de eliberare a din penitenciar a fostului premier Vlad Filat trezește suspiciuni. Acesta spune că i se pare straniu că Ministerul nu a fost informat că un asemenea dosar se află pe rol în instanță, cu atât mai mult că solicitarea ar fi venit din partea noii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), numită în funcție de ex-ministra Justiției Olesea Stamate. 

Ministrul Justiției a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că a aflat din mass-media despre faptul că fostul prim-ministru este la libertate.

Nagacevschi susține că această cauză a fost expediată în instanța de judecată pe data de 12 noiembrie 2019, zi în care a căzut Guvernul Sandu: „Coincidență? Nu știu. Încerc să mă clarific”, a spus ministrul.

Totodată, șeful de la Ministerul Justiției declară să i s-au comunicat informații precum că Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției, a fost într-o vizită la Penitenciarul nr. 13: „Trebuie să vedem, doamna Stamate a fost într-o vizită la Penitenciarul nr. 13 pentru a vedea care sunt condițiile de detenție sau și altele?”, a spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției a spus că angajații instituției pe care o conduce vor iniția o investigație pentru a stabili circumstanțele în care a fost luată această decizie și dacă a fost vreo „rea-intenție” din partea ANP, căci aceștia nu au comunicat despre faptul că procesul se afla pe rol în instanță.

Fosta ministră a Justiției Olesea Stamate nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect și o replică la declarațiile lui Fadei Nagacevschi.

Decizia de eliberare a lui Filat din arest a fost luată ieri la Judecătoria Ciocana, iar astăzi a fost emisă încheierea instanței.

În luna august, pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Vlad Filat a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

La același subiect:

Explicațiile avocatului! Ce a stat la baza deciziei de eliberare a lui Filat din închisoare

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!