Deputații Partidului Demnitate și Adevăr (PPDA) propun să fie aplicat imediat moratoriul asupra implementării „legii miliardului”, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperarea mijloacelor fraudate. Anunțul a fost făcut de către deputatul Alexandru Slusari în cadrul unei conferințe de presă. 

„Fracțiunea Platforma DA vine azi cu proiectul de lege pentru instituirea moratoriului. Această opțiune ar fi corectă și necesară pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia. Suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor și recuperării mijloacelor fraudate.

Doar după epuizarea tuturor eforturilor, legea miliardului ar putea fi reactivată și doar suma reziduală nerecuperată ar putea fi recunoscută drept datorie de stat internă, cu stabilirea de noi prevederi pentru relațiile dintre BNM și Ministerul Finanțelor”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit alesului poporului, efectele scontate de pe urma suspendării „legii miliardului” sunt următoarele:

– Eliberarea imediată a unor sume anuale de circa 850 milioane lei – un miliard lei în bugetul de stat, un spațiu fiscal important pentru programe și proiecte sociale;
– Efortul conjugat pentru investigarea fraudei și acțiunile concrete de recuperare a mijloacelor extrase;
– Tragerea la răspundere a persoanelor implicate și a beneficiarilor fraudei bancare.

Amintim că „legea miliardului” prevede convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, în mărime de 13,5 miliarde de lei, transferate de Banca Națională a Moldovei către trei bănci devalizate prin jaf în anul 2014.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!