Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

/VIDEO/ Detalii în urma perchezițiilor de la „Metalferos”. Șapte persoane, plasate în arest pentru 72 de ore

04 decembrie 2019, ora 12:08

Șapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor din această dimineață de la „Metalferos”. Persoanele sunt bănuite de fals în acte, spălare de bani și escrocherie, dosarul penal fiind inițiat pentru pretinse acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019.

Descinderile, 48 la număr, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât și în locuințele și automobilele bănuiților, inclusiv la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, Alexei Țimbrovski.

Au fost depistate și ridicate calculatoare, ștampile, sigilii, documente, care au importanță pentru cauza penală.

Persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. ,,Metalferos”, au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificând documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În urma investigațiilor s-a stabilit că în perioada 1 ianuarie 2015- 1 septembrie 2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, bani în sumă totală de peste două miliarde de lei de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul banilor a u fost transmiși în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA). În temeiul acestora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi vindeau metalul la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. ,,Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului, ca rezultat al operațiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

Precizări: 

– Infracțiunea prevăzută de Art.361 alin.(2) lit.b), d), se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale (27 500- 47 500) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau cinci ani de închisoare.

– Art. 243 alin. (3) lit. a) și b) prevede o pedeapsă cu închisoare până la zece ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13 000 la 16 000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

– Art. 190 alin. (5) prevede închisoare de până la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram