Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

Dodon va primi, la fiecare trei luni, informații despre interceptări. Polițiști, procurori și judecători, cercetați penal pentru că ar fi încălcat procedura

04 decembrie 2019, ora 11:19

Autoritățile din R. Moldova au realizat anul trecut peste zece mii de interceptări, iar în anul curent – 3300. Majoritatea au fost făcute de Ministerul Afacerilor Interne, în special în preajma campaniei electorale. Informațiile au fost prezentate de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Șeful statului a cerut să-i fie prezentate, în cel mult două săptămâni, toate numerele de telefoane care au fost interceptate.

„Am solicitat de la procurorul general să-mi dea, în două săptămâni, numerele de telefoane care au fost interceptate în ultimii cinci ani. Ce organe au inițiat interceptările? În baza la ce au fost luate deciziile? Au fost sau nu informate persoanele? Eu vă promit că o să facem regulă în acest domeniu. O dată la trei luni, o să facem o analiză, ce s-a interceptat, pe ce dosare, la inițiativa cui?”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit cifrelor prezentate președintelui, Serviciul de Informații și Securitate a dispus doar 600 de interceptări în 2018 din cele zece mii, iar în anul curent – 300 de interceptări din cele 3300.

Igor Dodon a mai anunțat că au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători, care „și-au permis punerea unor cetățeni la interceptare cu încălcarea procedurii, fără a avea argumente”.

De asemenea, a fost încălcată o altă prevedere legislativă. Persoanele interceptate nu au fost informate post-factum că telefoanele lor au fost ascultate.

„Organele de anchetă sunt obligate, dacă au interceptat pe cineva, la finalul procedurii, să informeze în scris persoana, indiferent dacă s-a adeverit informația sau nu. Cine a primit? Absolut nimeni…Dosarele se lichidau, dar informația este”, s-a arătat indignat Igor Dodon.

Amintim că despre interceptări s-a aflat încă în vară, după ce „Rise Moldova” a publicat o investigație jurnalistică la acest subiect. Recent, deputatul Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate și ordine publică a făcut publice mai multe informații și numele persoanelor care ar fi fost interceptate: politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram