Proiectul de buget pentru anul 2020, pregătit de Guvernul Chicu, a trecut astăzi de votul Parlamentului, în prima lectură. Unele prevederi au stârnit critici dure din partea deputaților Blocului ACUM.

Aceștia s-au arătat indignați de mărimea deficitului bugetar de 7,4 miliarde de lei, de planificarea unor venituri de 700 de milioane de lei din privatizări, fără a prezenta o listă a bunurilor de stat care urmează a fi scoase la mezat, dar și de faptul că în proiect a fost inclus creditul de 500 de milioane de dolari din Rusia, care se află încă la faza de negociere și nu se știe dacă va fi accesat.

Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, a ieșit într-o conferință de presă alături de deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate și au adus critici dure la adresa noului Guvern.

„Acest buget este unul foarte firav și poate fi etichetat ca electoral. Are un deficit mare și nu poate acoperi toate cele dorite. Are o finanțare nerealistă”, a comentat deputatul Igor Grosu.

Cea mai mare problemă a acestui buget este faptul că prevede, contrar Constituției, cheltuieli fără surse de finanțare. Bugetul include un credit din Rusia care nu este încă agreat și este deocamdată virtual. 700 mil lei sunt venituri din privatizări. Nu este cumva o încercare de a ceda din activele statului pentru aceste împrumuturi?

Contează pe finanțarea altor parteneri externi, dar știu foarte bine că acești parteneri externi oferă resurse pentru Guverne responsabile care planifică realist și fac reforme. Ei cunosc foarte bine că politicile incluse în buget se bat cap în cap cu condițiile negociate cu partenerii… Vor înăspri administrarea fiscală și vamală”, a adăugat ex-ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță.

De asemenea, Guvernul Chicu intenționează să împrumute pe intern, de la instituțiile bancare, peste două miliarde de lei. „Este o sumă record. Se vor micșora resursele financiare disponibile pentru agenții economii, întreprinderi mici și mijlocii”, atenționează Gavriliță.

Deputatul Lilian Carp l-a criticat dur pe premierul Ion Chicu, spunând că acesta se pricepe foarte bine la pregătirea campaniilor electorale. „A fost băiatul de serviciu” înainte de alegerile parlamentare, fiind numit ministru al Finanțelor în Guvernul Filip și acum face același lucru înainte de alegerile prezidențiale, a spus Carp.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!