/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Premieră în Republica Moldova. Primul parc IT din Republica Moldova și-a deschis ușile

06 decembrie 2019, ora 08:50

Veste bună pentru companiile ce activează în domeniul tehnologiilor. Primul parc IT din Republica Moldova, motorul ideilor inovațiilor, și-a deschis ieri ușile la Chișinău. Elaborat după cele mai moderne standarde internaționale, proiectul are drept scop dezvoltarea comunității tehnologice și menținerea potențialului intelectual al tinerilor.

Digital Park include oficii și spații de lucru moderne, data centru, săli de conferință, restaurante, zonă verde pentru a găzdui evenimente și parcare spațioasă. Evenimentul de lansare al proiectului de amploare a culminat cu un show excepțional de lumini și o recepție grandioasă, care a marcat începutul unei noi ere în industria IT din Republica Moldova, startul căruia a fost dat de conducătorul concernului „Starnet”, Alexandru Machedon, alături de ambasadorul SUA și prim-ministrul Republicii Moldova.

Pentru mine, Digital Park este o platformă de inovații, ce va permite să le dăm o șansă tinerilor care vor să rămână în Moldova. Este o platformă a viitorului”, Alexandru Machedon, președinte concern, „StarNet”.

Deși spune că a fost complicat de a crea această fabrică a tehnologiilor globale, nu renunțat nici pentru o clipă la visul său. În proiectul său a investit peste 200 milioane de lei.

E o investiție enormă și riscantă, însă e un proiect grandios. Al doilea proiect grandios al companiei StarNet”, Alexandru Machedon, președinte concern, „StarNet”.

O culoare deosebită dată acestui proiect a fost și din partea partenerilor USAID și Guvernului Statelor Unite.

Noi am colaborat cu StarNet pentru a realiza acest proiect atât de important nu doar pentru StarNet, ci pentru întreaga țară.  Am stabilit un credit de 9 milioane de dolari. Este o garanție bancară”, Dereck J. Hogan, ambasador SUA, Moldova.

Este important pentru USAID să susțină crearea unor asemenea spații uimitoare pentru domeniul IT, pentru ca oamenii să vină să se dezvolte”, Scott Hocklander, șeful misiunii USAID Moldova.

Faptul că un astfel de ecosistem unic a devenit o rază de lumină pentru Republica Moldova a ținut să accentueze și prim-ministrul, Ion Chicu.

Nasc și în Moldova extra-talente. Vreau să vă mulțumesc foarte mult că prin investițiile dvs faceți ca tinerii noștri să rămână aici, să muncească aici. Proiectul dvs înseamnă și o investiție în viitorul Republicii Moldova”, Ion Chicu, prim-ministru, Republica Moldova.

La moment, a fost finalizată faza întâi, în care deja activează șase companii IT cu peste 400 de angajați. Pentru faza 2, Digital Park își propun să dezvolte încă 25 mii metri pătrați, care va include oficii, coworking, minihotel, săli de conferință, spații comerciale, food court, o sală de sport, dar și alte servicii.  Proiectul își propune să reconfigureze atât aspectul urban al orașului, cât și să atragă noi investiții în IT. Lucrările sunt preconizate pentru următorii ani.

P*

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram