Fosta prim-ministră Maia Sandu a solicitat deputaților să-l cheme la raport pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, pentru a clarifica cum va fi lirat gazul în Republica Moldova după 1 ianuarie 2020. 

Maia Sandu a cerut ca să fie precizate toate detaliile tehnice cu operatorii de gaze naturale din România și Ucraina, or potrivit ei, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor, există riscul ca țara nostră să rămână fără căldură și energie electrică în luna ianuarie.

„Noi am identificat două soluții de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării. Chiar pe 12 noiembrie, ziua când democrații și socialiștii au demis guvernul, noi urma să finalizăm discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria.

După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat. Politica externă a actualei guvernări pune în pericol securitatea energetică a țării”, a scris Maia Sandu pe pagina s-a de Facebook.

Recent și fostul ministrul al Economiei, Vadim Brînzan, a atenționat că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz începând cu 1 ianuarie, deoarece autoritățile de la Chișinău nu ar fi negociat un nou contract cu autoritățile ruse.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!