/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Partidul Șor a pierdut la CSJ! Este obligat să plătească statului două milioane de lei

09 decembrie 2019, ora 07:51

Partidul Șor este obligat să verse în bugetul de stat 2 090 000 lei, după ce Comisia Electorală Centrală a stabilit, în luna aprilie, că formațiunea a primit donații ilegale pentru campania electorală la parlamentarele din 24 februarie.

Formațiunea a refuzat până acum să achite banii în bugetul de stat, nefiind de accord decizia CEC-ului. Reprezentanții partidului s-au adresat în instanță și recent au pierdut definitive procesul la Curtea Supremă de Justiție.

Pe 2 decembrie, CSJ a declarat inadmisibil recursul depus de către Partidul Politic ,,Șor” și astfel formațiunea este obligată să respecte solicitarea CEC-ului din luna aprilie 2019.

Autoritatea a stabilit atunci că Partidul Șor a primit donații de două milioane de lei în Campania electorală de la câteva firme, care au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace publice, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legislației electorale.

Amintim că și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de fosta prim-ministră Maia Sandu, a fost somat de CEC să verse în buget o sută de mii de lei, după ce a primit o donație în campania electorală la parlamentarele din februarie de la o companie cu capital străin. Legislația interzice finanţarea sau prestarea unor servicii cu titlu gratuit, ori susţinerea materială sub orice formă a partidelor politice de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.

PAS a reacționat la somația CEC-ului, și a achitat banii eșalonat. Partidul a efectuat în primăvară opt transferuri în bugetul de stat, în sumă totală de 24 000 lei. Pe 2 iulie a vărsat în buget alte 15 000 lei, iar pe 9 iulie PAS a informat CEC-ul despre virarea unei tranșe de 10 000 lei. Până astăzi, formațiunea a vărsat în buget toată suma.

Vedeți mai jos un articol amplu care demonstrează că avem lege doar pe hârtie. Zeci de hotărâri ale CEC-ului, prin care se decide aplicarea unor amenzi partidelor, rămân neexecutate.

Lege doar pe hârtie! Cum plătesc formațiunile politice amenzile stabilite de CEC. Partidul Șor refuză să achite statului două milioane de lei

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram