Un vânător amator din raionul Ialoveni a fost diagnosticat cu tularemie. Acesta s-ar fi molipsit, cel mai probabil, de la un iepure de câmp, după ce s-a rănit în palmă în timp ce jupuia animalul. Acesta este primul caz de tularemie înregistrat în ultimii doi ani în Republica Moldova.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, bărbatul în vârstă de 56 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, în stare satisfăcătoare. Specialiștii ANSP susțin că carnea de iepure nu a fost folosită în alimentație, iar alte persoane nu au avut contact cu posibila sursă de infecție.

Conform datelor ANSP, în țara noastră au fost înregistrate cazuri de tularemie în anii 1996, 2009, 2014, 2015 și în 2017, când boala a fost confirmată la doi pescari amatori din raionul Cahul.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile.

Perioada de incubaţie este de până la 21 zile. Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!