Primul caz din ultimii doi ani! Un bărbat din Ialoveni s-a îmbolnăvit de tularemie

09 decembrie 2019, ora 12:58

Un vânător amator din raionul Ialoveni a fost diagnosticat cu tularemie. Acesta s-ar fi molipsit, cel mai probabil, de la un iepure de câmp, după ce s-a rănit în palmă în timp ce jupuia animalul. Acesta este primul caz de tularemie înregistrat în ultimii doi ani în Republica Moldova.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, bărbatul în vârstă de 56 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, în stare satisfăcătoare. Specialiștii ANSP susțin că carnea de iepure nu a fost folosită în alimentație, iar alte persoane nu au avut contact cu posibila sursă de infecție.

Conform datelor ANSP, în țara noastră au fost înregistrate cazuri de tularemie în anii 1996, 2009, 2014, 2015 și în 2017, când boala a fost confirmată la doi pescari amatori din raionul Cahul.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile.

Perioada de incubaţie este de până la 21 zile. Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram