/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Ce cred oamenii din Tiraspol despre Chișinău? „Traiul la noi este mai bun decât în dreapta Nistrului”

11 decembrie 2019, ora 08:34

Traiul în Tiraspol este mai bun decât în partea dreapta a Nistrului. O spun cu multă încredere majoritatea localnicilor din așa-zisa capitală a regiunii transnistrene. Mai mult, unii sunt convinși că traiesc în rai, iar pensiile pe care le primesc, în jur de 1800 de lei moldovenești, li se par pe măsură. Mai povestesc că se construiesc spitale, școli – toate cu ajutorul Federației Ruse, pe când autoritățile de la Chișinău nu-i ajută cu nimic. De partea cealaltă, unii experți de la Chișinău cred că fără dreapta Nistrului, stânga nu s-ar descurca.

Președintele este bun, conducerea e bună, orașul frumos, se asfaltează, flori. Trăim mai bine decât în Moldova. Știm cum e acolo. Fără gaz, fără lumină, fără căldură”.

„Partea moldovenească e mai rea, iar partea rusă de două ori mai bună. Ei au totul. Și tehnică și aprovizionare cu… totul”.

Localnicii s-au arătat mirați când au văzut o echipă de jurnaliști, străină lor, în centrul Tiraspolului. După ce au aflat că venim de la Chișinău, s-au arătat curioși să afle ce se mai întâmplă în dreapta Nistrului.

„Pe Plahotniuc l-au eliberat din câte țin minte. -Pe cine? -Pe Plahotniuc”.

„Da ce se întâmplă acolo? E haos total.  -Dar știrile din Moldova? -Nu îmi plac. Trăiesc aici și mă interesează știrile de aici”.

Oamenii cu care am stat de vorbă au adus elogii Moscovei, pentru că îi ajută, pe când Chișinăul le-a întors spatele.

„Se construiesc case, spitale, este adus utilaj, ambulanțe, multe se întâmplă”.

„Foarte mult ne ajută Rusia în construcții, pensionarilor, sunt unele bonusuri”.

„Noi nu vrem să fie Moldova unificată. -Dar cu Rusia? -Da. Rusia ne ajută mai mult. Dar Moldova? -Nimic”.

Totuși, problemele oamenilor din stânga Nistrului nu se prea deosebesc de cele din dreapta: salarii mici, locuri de muncă puține și exodul populației. De altfel, pe străzile Tiraspolului am întâlnit foarte puțini tineri. Aceștia spun că majoritatea a plecat demult în străinătate, iar cei rămași se gândesc să procedeze la fel. Printre ei este și Alexandra. Tânăra învață în primul an de colegiu, însă peste o lună se mută cu traiul definitiv în Italia, la rude.

„Transnistria este ca un sat mare. De parcă timpul aici s-a oprit. Tot ce a fost în Uniunea Sovietică, totul așa și a rămas. Sunt doar discuții că Rusia e cu noi, ne ajută. De fapt, nu se simte”.

„Pleacă pentru că salariul nu le permite să trăiască, mai ales dacă au familii”.

„Salariile la noi nu sunt mari, câte trei-patru mii. La noi în Transnistria nimeni nu are mai mult. Așa la noi oamenii, cum se descurcă, așa și trăiesc”.

Conform biroului local de statistică, în ultimii zece ani, populația din regiunea transnistreană s-a redus cu peste 80 de mii de persoane. Astfel, potrivit datelor oficiale, în stânga Nistrului ar fi acum peste 460 de mii de oameni. Pensionarii, în schimb, se arată mai optimiști. Chiar dacă pensia maximă în regiune este de doar 1655 de ruble transnistrene, adică puțin peste 1830 de lei, bătrânii nu se plâng. Mai ales că, spun ei, au posibilitatea să treacă la pensia rusească, care e de două ori mai mare.

„Primesc pensia transnistreană. E normală. Acum ne-au dat și adaos câte 150 de ruble. Rusia ne ajută. -Dar cât e pensia? -1600 de ruble”.

„Draga mea, îmi ajunge pentru tot. Acum este post, țin post. Noi suntem foarte economi. Nu suntem pretențioși și ne ajunge pentru tot”.

De partea cealaltă, expertul Ion Leahu, care a deținut timp de mai mulți ani funcția de membru al Comisiei Unificate de Control, îi contrazice pe localnici.

ION LEAHU, EX-MEMBRU, COMISIA UNIFICATĂ DE CONTROL: „Datorită Chișinăului, regiunea transnistreană există din punct de vedere economic. Are piață de desfacere și, respectiv, tot sistemul industrial transnistrean poate să existe. Alte piețe nu sunt capabile să absoarbă ceea ce produce Transnistria”.

Iar despre susținerea bătrânilor cu adaosuri la pensii, Leahu afirmă că acest fapt nu ajută economia din regiune.

„Ceea ce face Rusia e ceea că plătește o dată în jumate de an un supliment la pensii pensionarilor din  transnistria. Faptul că ei primesc acest supliment nu influențează economia capacității de producere. Aceasta niște oameni sărmani primesc un supliment care le permite să supraviețuiască”.

Tiraspolul este al treilea municipiu, ca mărime, din Republica Moldova, fiind populat, conform statasticilor de aproximativ 140 de mii de oameni. Aici se află sediul așa-zisului Soviet Suprem, analog unui parlament. În municipiu activează cateva fabrici, inclusiv cea producatoare de cognac, dar și renumitul club de fotbal Sheriff, cu magazinele sale. La referendumul de acum 13 ani, aproape toată populația din stânga Nistrului, care a ieșit la vot, a optat pentru ca regiunea să fie independentă de Chișinău, iar pe viitor să devină parte a Federației Ruse.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram