În apropierea sărbătorilor de iarnă, când suntem în febra pregătirilor, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, verifică calitatea ghirlandelor luminoase vândute în piețele și magazinele din țară. Specialiștii au ajuns la o concluzie alarmantă: 60% dintre acestea sunt periculoase.

Acestea pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor, atenționează responsabilii de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor. Mai exact, spun specialiștii, unele ghirlande prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Altele, au lungimea necorespunzătoare a firului de la primul bec până la priză sau sunt etichetate necorespunzător. Totodată, unele ghirlande luminoase sunt comercializate în lipsa declarațiilor de conformitate.

În aceste condiții, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor vine cu o serie de recomandări.

– Consumatorii trebuie să fie vigilenți și să adopte precauțiile de bază pentru reducerea la maximum a riscurilor.

– Cumpărați ghirlande luminoase de la comercianți demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranță.

– Nu lăsați niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absența dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiți.

– Nu racordați ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

Ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior sau/și exterior.

– În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-ați utilizat deja, nu vă asumați nici un risc. Opriți utilizarea acestora și returnați-le magazinului de unde provin însoțite de o reclamație.

Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute precum și înmînarea obligatorie a certificatului de garanție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!