/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Date alarmante de la Centrul pentru Protecția Consumatorilor! 60% dintre ghirlandele luminoase sunt periculoase

missing
12 decembrie 2019, ora 14:06

În apropierea sărbătorilor de iarnă, când suntem în febra pregătirilor, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor, verifică calitatea ghirlandelor luminoase vândute în piețele și magazinele din țară. Specialiștii au ajuns la o concluzie alarmantă: 60% dintre acestea sunt periculoase.

Acestea pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor, atenționează responsabilii de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor. Mai exact, spun specialiștii, unele ghirlande prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Altele, au lungimea necorespunzătoare a firului de la primul bec până la priză sau sunt etichetate necorespunzător. Totodată, unele ghirlande luminoase sunt comercializate în lipsa declarațiilor de conformitate.

În aceste condiții, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor vine cu o serie de recomandări.

– Consumatorii trebuie să fie vigilenți și să adopte precauțiile de bază pentru reducerea la maximum a riscurilor.

– Cumpărați ghirlande luminoase de la comercianți demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranță.

– Nu lăsați niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absența dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiți.

– Nu racordați ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

Ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior sau/și exterior.

– În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-ați utilizat deja, nu vă asumați nici un risc. Opriți utilizarea acestora și returnați-le magazinului de unde provin însoțite de o reclamație.

Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute precum și înmînarea obligatorie a certificatului de garanție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram