Premierul britanic Boris Johnson a obținut o victorie răsunătoare la alegerile legislative anticipate de joi, Partidul Conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate vineri, relatează AFP, BBC şi Reuters.

După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripțiile electorale – 647 din 650 -, conservatorii dețineau 363 de mandate de deputați, ceea ce confirmă o largă majoritate conservatoare și deschide calea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, aşa cum a promis Johnson, scire agerpres.ro.

Conservatorii nu au mai beneficiat de un asemenea nivel de control în parlament de la Margaret Thatcher, notează AFP.

Dacă Partidul Conservator a depășit cu mult numărul de mandate obținut la scrutinul din 2017, principala formațiune a opoziției, Partidul Laburist, a suferit în schimb un recul dureros, ajungând la doar 203 mandate faţă de 262 la alegerile de acum doi ani.

Boris Johnson a declarat după anunțarea rezultatelor că guvernul său conservator a primit un „mandat puternic de a pune în practică Brexitul” şi că acest scrutin “istoric” îi va permite guvernului său să “respecte voința democratică a poporului”, referire la rezultatul referendumului din 2016, la care 52% dintre britanici au votat în favoarea ieșirii ţării din Uniunea Europeană.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!