Judecătorii Curții Supreme de Justiție, Ion Druță și Oleg Sternioală, unul cu două dosare penale pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției și altul cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, au plecat din sistemul judecătoresc. Cererile de demisie ale acestora au fost aprobate astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ulterior, demisiile magistraților urmează să fie acceptate și de Parlament.

Amintim că ambii judecători au fost reținuți anterior pentru 72 de ore, iar procurorii au efectuat percheziții în birourile și la domiciliile acestora. Ulterior, ambii au fost eliberați din arest în urma unor încheieri ale Judecătoriei Ciocana.

La demisie, atât Ion Druță, cât și Oleg Sternioală au dreptul să ridice indemnizații grase. Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din „produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător”.

Ion Druță a activat ca judecător 25 de ani. Potrivit declarației de venit depuse la Autoritatea Națională de Integritate, acesta a ridicat anul trecut un salariu de 420 de mii de lei, adică câte 35 de mii de lei pe lună. Calculând în baza acestui salariu, reiese că Ion Druță ar trebui să ridice la concediere o indemnizație unică de aproximativ 437 de mii de lei.

Oleg Sternioală a activat ca judecător timp de 18 ani. Acesta a ridicat anul trecut un salariu lunar de circa 33 de mii de lei, potrivit declarației de venit depuse la ANI. Respectiv, un calcul simplu arară că Sternioală are dreptul la o indemnizație de 300 de mii de lei la demisie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!