/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ion Druță și Oleg Sternioală au plecat din sistem. CSM le-a aprobat cererile de demisie

13 decembrie 2019, ora 09:47

Judecătorii Curții Supreme de Justiție, Ion Druță și Oleg Sternioală, unul cu două dosare penale pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției și altul cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, au plecat din sistemul judecătoresc. Cererile de demisie ale acestora au fost aprobate astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ulterior, demisiile magistraților urmează să fie acceptate și de Parlament.

Amintim că ambii judecători au fost reținuți anterior pentru 72 de ore, iar procurorii au efectuat percheziții în birourile și la domiciliile acestora. Ulterior, ambii au fost eliberați din arest în urma unor încheieri ale Judecătoriei Ciocana.

La demisie, atât Ion Druță, cât și Oleg Sternioală au dreptul să ridice indemnizații grase. Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din „produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător”.

Ion Druță a activat ca judecător 25 de ani. Potrivit declarației de venit depuse la Autoritatea Națională de Integritate, acesta a ridicat anul trecut un salariu de 420 de mii de lei, adică câte 35 de mii de lei pe lună. Calculând în baza acestui salariu, reiese că Ion Druță ar trebui să ridice la concediere o indemnizație unică de aproximativ 437 de mii de lei.

Oleg Sternioală a activat ca judecător timp de 18 ani. Acesta a ridicat anul trecut un salariu lunar de circa 33 de mii de lei, potrivit declarației de venit depuse la ANI. Respectiv, un calcul simplu arară că Sternioală are dreptul la o indemnizație de 300 de mii de lei la demisie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram