/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Președintele comisiei de anchetă privind frauda bancară atenționează! Dorin Drăguțan ar putea fugi din R. Moldova

missing
13 decembrie 2019, ora 17:43

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat furtul miliardului, Alexandru Slusari, se arată indignat de acțiunile procurorilor în dosarul care îl vizează pe fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, bănuit de implicare în frauda bancară.

Slusari atenționează că acesta ar putea fugi din R. Moldova: „De ce Procuratura s-a limitat doar la perchiziții? De ce indivizii respectivi nu au fost reținuți ? Oare nu se vede un risc iminent că ei vor pleca din țară?”, scrie Slusari pe Facebook.

Reacția deputatului vine după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că a efectuat ieri mai multe percheziții  la domiciliile lui Dorin Drăguțanu, Natalia Politov Cangaș și Corneliu Ghimpu bănuiți într-un dosar deschis pentru escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari.

Cu 5 ani întârziere au avut loc percheziții la Dorin Drăguțan, funcționarul din haremul lui Plahotniuc, unul din cei mai implicați în furtul miliardelor, cel care în virtutea funcției era obligat în toată perioada devalizării sistemului bancar să intervină, dar nu a făcut nimic. Presupun că perchiziții la Politova-Cangaș și Corneliu Ghimpu sunt legate cu tranzacțiile secrete din noiembrie-decembrie 2011, când Plahotniuc a vândut lui Platon mai multe active cu 80 mln dolari, inclusiv 28,3 % acțiuni din BEM. Resurse financiare pentru aceasta tranzacție, efectuată în format „carusel”, contrar normelor de creditare, stabilite de legislația Republicii Moldova, au fost oferite de „Victoriabank” și „Moldindconbank”.

Condițiile tranzacției au fost negociate și implementate cu participarea activă a doamnei Cangaș și ai domnilor Corneliu Ghimpu și Vladimir Andronache. 75 de milioane de dolari au fost transferate „OTIV Prime Holding BV” în baza unui acord, semnat inclusiv și de Andrian Candu. Încă 5 milioane dolari au fost achitate în baza unui contract fictiv de furnizare a masei lemnoase către societatea „Kelway Trading” SA – compania din Panama care figurează în raportul Kroll”, a precizat Alexandru Slusari.

Procurorii nu au precizat ce anume i se incriminează fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan. Acesta nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile. Soția sa, fosta deputată democrată Otilia Drăguțan ne-a îndemnat să-i trimitem un mesaj la care nu am mai primit răspuns.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram