Război în Ucraina, ziua 220: Leand-lease și avertizarea SUA, iar Kadîrov cere bombă atomică. GUR: Vom reveni la frontiera din 1991

social

Proces penal la Procuratura Anticorupție pentru uzurparea puterii judecătorești! Ce spune Anatolie Țurcan, președintele Comisiei care a organizat votul la Adunarea Generală a Judecătorilor

13 decembrie 2019, ora 13:11
Distribuie:

Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează să examineze acțiunile unor magistrați care au contribuit la organizarea și desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor din luna septembrie, în cadrul căreia au fost demiși membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Investigațiile au fost pornite în baza unei sesizări a CSM-ului.

Pe 10 octombrie, o astfel de sesizare au trimis la Procuratura Generală și deputații Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari. Atunci, surse din cadrul procuraturii declarau pentru TV8 că în cadrul unui proces penal se fac verificări pe două capete de acuzare: uzurparea puterii judecătorești și emiterea unor decizii ilegale. Unii membri ai completelor de judecată de la CSJ și Curtea de Apel Chișinău ar fi fost în concedii de boală când au parvenit cererile ce vizează Adunarea Generală a Judecătorilor și au ieșit la muncă doar pentru o zi, au emis acele decizii și s-au întors în concediile de boală.

Contactat astăzi de TV8, magistratul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, care a fost președintele Comisiei speciale pentru desfășurarea votului în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din luna septembrie, ne-a spus că nu cunoaște nimic despre vreun proces penal care vizează întrunirea de atunci a magistraților.

„Nu am fost înștiințat. Am auzit din presă. Nu am primit nicio citație de la procurori pentru audieri”, a declarat Țurcan.

Precizăm că membrii CSM, demiși la Adunarea Generală a Judecătorilor din septembrie, nu recunosc legalitatea acelei decizii și continuă să activeze. Chiar astăzi CSM-ul s-a întrunit într-o ședință extraordinară în cadrul căreia au depus jurământul 31 de judecători, repartizați în diferite raioane ale republicii. De asemenea, CSM a aprobat demisiile magistraților Curții Supreme de Justiție Ion Druță și Oleg Sternioală.

Ion Druță și Oleg Sternioală au plecat din sistem. CSM le-a aprobat cererile de demisie

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram