Patinoarul instalat în Piața Marii Adunări Naționale în ultimii  trei ani aparține unei companii gestionate de rude ale fostului consilier municipal liberal și ex-șef al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală. Este vorba despre firma „Consens D&N”, fondată de Daniel și Nicușor Topală. Daniel este fiul lui Iurie Topală, iar Nicușor îi este nepot. Ambii tineri sunt studenți, iar afacerea este administrată, în realitate, de fiica fostului șef de la CFM – Doinița Topală.

Potrivit portalului guvernamental de date, compania „Consens D&N” a fost înregistrată abia pe 17 aprilie 2019, dar familia Topală administrează patinoarul deja de trei ani.

L-am rugat pe Iurie Topală să ne explice situația.

„Noi (n.r. compania „Consens D&N”), în ultimii trei ani suntem în PMAN. Nu mai știu dacă s-a schimbat în acest timp firma, posibil era alta, cred că tot de ale mele. Eu niciodată nu am figurat nici într-un act, eu sunt proletar”, ne-a spus Iurie Topală.

De fapt, patinoarul este instalat în Piața Marii Adunări Naționale începând cu anul 2014, tot de familia lui Topală, doar că era administrat de o altă companie a acesteia.

„În 2014, era unul mic, de 500 și ceva de metri pătrați. Acesta are aproape o mie. Acela era la altă companie, dar tot a noastră”, ne-a explicat Iurie Topală.

Fostul șef de la CFM ne-a spus că patinoarul a fost cumpărat în 2014 pentru a fi instalat pe un teren și a fi exploatat în timpul sezonului rece, însă așa și nu a găsit un teren pentru acesta. Așa că patinoarul este instalat doar de sărbătorile de iarnă în Piața Marii Adunări Naționale. Iurie Topală nu ne-a spus ce venituri aduce patinoarul familiei și nici ce cheltuieli de întreținere suportă, menționând că nu știe.

Acesta a spus că patinoarul este instalat în centrul capitalei, după ce an de an, se fac solicitări oficiale în acest sens la Primărie: „Nu se face contract, se face o solicitare și ni se eliberează permisiunea prin dispoziția semnată de primarul orașului Chișinău”.

În anul 2014, fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost acuzat de consilierii municipali comuniști că ar fi favorizat instalarea patinoarului în PMAN. Consilierii PCRM susțineau că deși ar fi fost mai mulți doritori de a amenaja un patinoar în aer liber, Chirtoacă i-ar fi oferit acest drept unui om de afaceri din anturajul său, pe o perioadă de cinci ani. Atunci, Iurie Topală a sărit în apărarea lui Dorin Chirtoacă și le-a sugerat comuniștilor să nu spună „aberații”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!