/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Moratoriul asupra Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție a fost prelungit

17 decembrie 2019, ora 15:16

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție va rămâne înghețat cel puțin până la 24 februarie 2020. Ministerul Economiei a propus prelungirea moratoriului asupra programului cu două luni, începând cu 24 decembrie 2019, termen prevăzut  anterior de autorități. Solicitarea a fost acceptată astăzi de Guvern.

Potrivit proiectului de hotărâre, Ministerul Economiei a cerut să fie prezentate, în termen de 30 zile, rapoarte de evaluare a Programului din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în Republica Moldova.

Informațiile urmează a fi prezentate Comisiei de examinare a dosarelor pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții în Republica Moldova de către următoarele autorități: Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Migrație și Azil, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

„Comisia, în termen de 15 zile, în baza rapoartelor de evaluare și în comun cu autoritățile sus-menționate va elabora și va prezenta Guvernului un Raport consolidat cu concluziile și recomandările de rigoare”, se spune în nota informativă a proiectului.

Amintim că Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție a fost suspendat în vară, pentru ca autoritățile să verifice toate companiile locale care au fost implicate în proiect. Cele 34 de cereri care erau acceptate în Program la acel moment urmau a fi prelucrate complet.

Compania străină care gestionează Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții „Henley & Partners” a anunțat atunci că din solicitările depuse de cetățenii străini rezultă că aceștia sunt gata să investească în R. Moldova circa 18 milioane de euro.

În luna august, „Henley & Partners” anunța că au fost finalizate trei dosare privind obținerea cetățeniei prin investiții. Șase cetățeni străini au obținut și cetățenia R. Moldova, iar investițiile promise în cadrul acestor procese sunt de 545 de mii de euro.

Programul prevede că o persoană străină poate obține cetățenia Moldovei dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau minimum 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

În luna octombrie, TV8 scria că cetățenia Republicii Moldova este „vândută” pe un site din Irak ca „cel mai ieftin pașaport european”. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram