/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Nu sunt bani în buget! Guvernul a pus moratoriu pe angajări în instituțiile publice și mii de locuri de muncă rămân vacante

17 decembrie 2019, ora 16:25

Mii de locuri de muncă în instituțiile publice vor rămâne vacante anul viitor. Guvernul a instituit astăzi un moratoriu pe angajări, care va fi valabil până la 31 decembrie 2020. Motivul invocat de Ministerul Finanțelor este lipsa banilor în buget pentru salarizarea noilor angajați.

„Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, implementată începând cu 1 decembrie 2018, are un impact considerabil asupra bugetului public național. Pentru anul 2020, cheltuielile de personal se estimează în sumă de 17 miliarde de lei, cu o creștere de aproape două miliarde de lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2019. Alocațiile respective includ măsuri suplimentare în domeniul politicii salariale ce țin de modificarea claselor pentru unele categorii de personal (circa 44 mii unități), la fel ca și majorarea valorii de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar cu 5,6 – 10%. Implementarea măsurilor prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice”, se spune în nota informativă a proiectului.

Cele mai multe locuri vacante, pentru care urmează a fi suspendate angajările, sunt la Ministerul de Interne – 2 685, Ministerul Apărării – 1 482, Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale – 661, Ministerul Justiției – 543, Ministerul Finanțelor – 469, Ministerul Educației- 416 și Consiliul Superior al Magistraturii – 408.

De asemenea, autoritățile locale vor rămâne în continuare cu 5 168 de locuri de muncă vacante.

Moratoriul nu se va aplica asupra funcțiilor pentru care autoritățile  au anunțat deja concursuri de angajare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram