Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva. Oligarh din Rusia: "Trăim ca babuinii din Africa"

/DOC/ Dosarul în care Platon este învinuit de escrocherie și corupere activă, întors la rejudecare la Curtea de Apel

24 decembrie 2019, ora 12:47

Dosarul în care omul de afaceri Veaceslav Platon este învinuit escrocherie și corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări, a fost trimis la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată la sfârșitul lunii octombrie de Curtea Supremă de Justiție. Decizia motivată a fost făcută pronunțată pe 20 decembrie.

„Veaceslav Platon se declară nevinovat. De aceea, solicităm achitarea clientului nostru în condițiile în care cauza a fost reexaminată în lipsa lui. A fost o mimare a procesului de justiție”, a declarat pentru TV 8 avocatului Alexandru Bodnariuc.

Astfel, la solicitarea avocaților lui Veaceslav Platon, magistrații de la CSJ au decis să caseze decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, care a menținut neschimbată pedeapsa de 12 ani de închisoare pentru fostul om de afaceri. Cauza penală urmează a fi examinată de un alt complet de judecată.

Potrivit procurorilor, în  anul 2016, Platon, fiind acționar majoritar la trei companii de asigurare, deținute prin persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestora. Au fost, de asemenea, implicate alte două persoane. Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România

La indicația lui Veaceslav Platon, acestea s-au deplasat la București, unde au prezentat administrației companiei române un proces-verbal fals al Consiliului SA „Moldasig” și alte documente perfectate cu depășirea cadrului legal.

Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 an, fiind învinuit pentru delapidarea BEM cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Recent, procurorul general al Ucrainei i-a trimis o scrisoare procurorului general Alexandr Stoianoglo prin care a cerut să fie întreprinse măsurile necesare pentru întoarcerea lui Veaceslav Platon la Kiev.

În solicitare se spune că au fost încălcate procedurile la extrădarea lui Platon în R. Moldova în vara anului 2016 și acesta ar trebui să revină în Ucraina, pentru a relua procesul și a analiza din nou solicitarea R. Moldova de extrădare, cu respectarea tuturor normelor legale.

Cererea procurorului general de la Kiev a fost trimisă la Chișinău după ce instanța de judecată a anulat, pe 21 noiembrie curent, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei privind extrădarea lui Platon.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram