/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Bugetul municipal pentru anul viitor, aprobat de CMC cu votul a 40 de consilieri

missing
26 decembrie 2019, ora 21:22

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2020 a fost aprobat de membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC) la ședința de astăzi, în două lecturi. Pentru proiectul bugetului capitalei 2020 au votat 40 de consilieri municipali. 

Potrivit responsabililor de la Primăria Chișinău, proiectul de buget pentru anul viitor prevede venituri în sumă de 4,3 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 2,4 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 4,6 miliarde de lei. Cele mai multe cheltuieli sunt prevăzute pentru gospodăria comunală, gospodăria drumurilor și transport – 1,3 miliarde de lei. Pentru investiții și reparații capitalei sun t prevăzute 186 de milioane de lei, iar pentru întreținerea autorităților executive și organelor administrative se propune alocarea sumei de 161 de milioane de lei.

De asemenea, sunt prevăzuți bani în buget și pentru implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public – 1,5 milioane de lei.

Pentru Regia Transport Electric (RTEC) sunt prevăzute 268 de milioane de lei, iar pentru Parcul Urban de Autobuze – 178 de milioane de lei.

Pentru sănătate autoritățile s-au gândit să rezerve 73 de milioane de lei. Conform documentului, sunt prevăzuți bani și pentru apărarea națională.

Pentru proiectul bugetului au votat toți consilierii prezenți în sala de ședințe. Nu toți aleșii municipali au fost însă de acord cu actuala lectură a proiectului bugetului, consilierii din Partidul Liberal (PL) susțin că acesta este în interesele socialiștilor, fapt pentru care le reproșează celor din PAS și Platforma DA care au votat pentru proiect, și spun că a fost aprobat cu încălcarea legislației: „Fără aviz, fără dezbateri publice, fără consultări și-au votat bugetul plin de lacune și “șopârle” în primăria mun. Chișinău”, a declara Ion Cebanu, consilier liberal. Fracțiunea PL a părăsit sala de ședințe înainte ca bugetul să fie votat.

Primarul capitalei Ion Ceban mulțumit însă de faptul că bugetul a fost votat: „Astfel nu va fi blocată activitatea municipalității și vom putea realiza toate proiectele propuse, de la infrastructura capitalei la modernizarea orașului precum și implementarea proiectelor social-culturale. Mulțumesc colegilor pentru efortul depus și pentru responsabilitatea și maturitatea de care au dat dovadă. Este timpul să muncim pentru viitorul municipiului, iar cei care ne vor judeca vor fi cetățenii”, a comentat edilul.

Deficitul preconizat în proiectul bugetului mun. Chișinău pentru anul 2020 este de 291,6 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram