Andrey Goncearenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate. Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncearenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

O altă conexiune a afaceristului rus duce la AIR Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018 de Guvernul Filip. Mai mult, pe lângă faptul că a depus cerere ca să obțină cetățenia Republicii Moldova, Goncharenko o vânează și pe cea a Ciprului, conform documentelor obținute de RISE Moldova.

Pe 22 decembrie, aproape de miezul nopții, compania NR Investments Ltd controlată de baronul britanic Nathaniel Rothschild, anunță că nu mai este proprietara Komaksavia Airport Invest LTD. Compania cipriotă este cea care deține 95% din Avia Invest firmă din Republica Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău pe un termen de 49 de ani.

Pe 23 decembrie, compania Avia Invest SRL confirmă public că noul beneficiar al Komaksavia Airport Invest din Cipru, respectiv cel care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, este omul de afaceri rus Andrey Goncearenko.

În extrasele din Registrul Comercial din Cipru nu e nici pomină de Goncharenko. Din documente reiese că off-shore-ul lui Rothschild a cedat acțiunile Komaksavia Airport Invest înapoi bulgarului Marin Mihov Tenev, de la care le-a și preluat în august 2019. Tenev este partener de afaceri în Bulgaria cu moldoveanul Vladimir Russu, fostul proprietar al „Casei Albe” din Chișinău.

Înainte de a se afișa public drept beneficiar al companiei care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, Andrey Goncharenko și-a setat conexiuni la trei imobile deţinute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Afacerea de peste jumătate de miliard de lei, care a inclus o vilă urbană de lângă Parlament, un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord și deja celebrul Global Business Centre, a avut loc în iulie 2018. Atunci Finpar a vândut cele trei proprietăți, pe care mai întâi le-a inclus în capitalul social al Real Concept Imobil SRL, unui off-shore din Gibraltar.

Citiți continuarea pe RISE Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!