/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Mii de irakieni s-au adunat în Bagdad, pentru a lua parte la funeraliile militarilor. Strigă: „Moarte Americii"

missing
04 ianuarie 2020, ora 16:55

Mii de oameni participă astăzi la Bagdad la funeraliile pentru militarii uciși în atacul lansat vineri. Participanţii la cortegiul funerar, care a trecut prin cartierul Kazimiya din Bagdad, unde se află un sanctuar şiit, au strigat: „Moarte Americii” şi „Răzbunare pentru Abu Mahdi al-Muhandis”.

Sicriele celor cinci militari irakieni au fost transportate la Kazimiya în maşini acoperite cu drapelul naţional şi care au trecut printre oamenii îmbrăcaţi complet în negru. Prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi a fost prezent la procesiune, scrie CNN.

O mașină care transportă sicriul generalului iranian Qasem Soleimani, cu un buchet de flori pe capotă, a trecut prin mijlocul mulţimii.

Trupul neînsufleţit al lui Soleimani va ajunge sâmbătă seară la Teheran, după care duminică va fi transportat în oraşul sfânt şiit Mashhad, pentru o ceremonie ce va avea loc lângă sanctuarul Imamului Reza, scrie BBC, citat de Digi24.ro.

“O ceremonie va avea ulterior loc la Teheran luni dimineaţă, apoi corpul pur al acestui soldat al poporului şi al naţiunii va fi înmormântat la Kerman marţi dimineaţă”, au anunțat autoritățile irakiene.

Un mare grup de studenţi a anunţat organizarea unui priveghi pentru omagierea generalului Soleimani la Universitatea din Teheran. Ei se vor deplasa apoi la Aeroportul Mehrabad pentru sosirea sicriului cu corpul neînsufleţit.

Televiziunea de stat anunță că atacul cu dronă efectuat vineri a fost comandat de președintele american Donald Trump.

Iranul a declarat trei zile de doliu national. Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a vizitat familia lui Qasem Soleimani, şeful forţei Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, care a fost ucis vineri. El a declarat că țara sa se va răzbuna pentru uciderea lui Soleimani. Răzbunarea promisă de Iran suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu, notează AFP.

Precizăm că atacul de vineri a provocat și o stare de alertă pe pieţele financiare. Prețul petrolului a explodat, iar piețele sunt în derivă, acțiunile mai multor companii căzând brusc la bursă.

Stare de alertă în Orientul Mijlociu! Prețul petrolului a explodat, piețele sunt în derivă, iar oamenii se refugiază

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram