Republica Moldova a pierdut încrederea partenerilor externi în cooperarea în sistemul „Cartea Verde” și riscă să piardă dreptul de a mai emite certificate de asigurare. Anunțul a fost făcut la ședința convocată la Guvern, la car eau participat ministrul Finanțelor, reprezentanții Băncii Naționale, conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare și responsabilii din cadrul Cancelariei de Stat.

Președintele CNPF a informat că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți.

„R. Moldova este în proces de monitorizare pe durata ultimilor trei ani. În perioada următoare va avea loc ședința comitetului de monitorizare a sistemului „Carte Verde”, care va pregăti un raport pentru conducerea sistemului și acest raport va determina dacă Republica Moldova va păstra dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”, au precizat funcționarii.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”. În perioada următoare, câteva companii  vor pierde dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului, operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”.

Amintim că au existat probleme în acest sector și câțiva ani în urmă. La sfârşitul lunii mai 2015, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a decis suspendarea Moldovei din sistemul internaţional „Carte Verde” începând cu 1 octombrie 2015. Ulterior, s-a hotărât amânarea luării unei decizii finale până la 1 aprilie 2016. Între timp, autorităţile de la Chişinău trebuiau să îndeplinească un plan de acţiuni aprobat de Bruxelles pentru a rezolva problemele.

Penalitatea a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din R. Moldova. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce în urma unor tranzacţii dubioase BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!