/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Decizie „bombă” în Irak! Parlamentul s-a convocat azi în ședință extraordinară și a votat pentru expulzarea militarilor americani

05 ianuarie 2020, ora 20:40

Parlamentul irakian a votat astăzi, în sesiune extraordinară, o rezoluţie prin care a cerut Guvernului să expulzeze trupele militare americane din ţară. Rezoluţia nu are putere juridică, asemenea unei legi, dar premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, ceruse Parlamentului să adopte o asemenea rezoluţie, ceea ce înseamnă că şi Executivul de la Bagdad e de acord cu măsura votată de Legislativ.

„Guvernul trebuie să se asigure că prezenţa trupelor străine pe pământ irakian încetează şi să le interzică utilizarea solului şi a spaţiului aerian al ţării”, se arată în rezoluţia citată de „Voice of America”.

În Irak sunt dislocaţi peste cinci mii de militari americani în cadrul Coaliţiei internaţionale anti-ISIS, coaliţie din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA.

Decizia legislativului irakian vine după ce vineri a fost ucis influentul general iranian Qasem Soleimani într-o lovitură aeriană cu o dronă militară la aeroportul din Bagdad.

Amintim că Iranul a sugerat că se pregăteşte de un „război sângeros”. Astăzi, a fost arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu deasupra unei moschei considerate loc sacru. Steagurile roșii din tradiția șiită simbolizează sângele vărsat pe nedrept și servesc ca un apel pentru a răzbuna o persoană ucisă. Steagurile roșii au fost arborate și la manifestații din Teheran.

Președintele american Donald Trump a amenințat că SUA poate ataca în orice moment 52 de ținte din Iran.

Iran, gata de război! A arborat prima dată din istorie steagul roşu pe moscheie. Donald Trump amenință

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram