/DOC/ Noi scurgeri de informații din „Kroll 2”? Deputatul Reniță a publicat niște copii care ar fi de pe lista finală a beneficiarilor furtului

06 ianuarie 2020, ora 11:32

Deputatul Iurie Reniță a publicat azi-dimineață câteva copii, despre care spune că ar fi fost făcute de pe așa-zisa listă a beneficiarilor finali din raportul Kroll 2, în care se regăsesc nume noi ale persoanelor care ar fi fost implicate în frauda bancară. Reniță zice că aceste copii i le-ar fi transmis „Moșul”. Între timp, deputatul Alexandru Slusari, care a fost președinte al Comisiei parlamentare de investigare a fraudei bancare, susține că a verificat și copiile publicate de colegul său Iurie Reniță sunt similare celor din copia raportului Kroll 2 pe care a prezentat-o el anterior, însă acestea sunt doar câteva fragmente din acea listă. 

„Nu aș fi postat aceste copii din lista finală a Kroll II, dacă actualul procuror general Alexandru Stoianoglo n-ar fi afirmat public că el nu a văzut niciun fel de listă și nu are suficiente motive să creadă că aceasta ar exista în realitate. Fără a pretinde că sunt copii autentice cu originalul listei finale, subiectul respectiv mai fiind și unul de maxim interes național (chiar și internațional) pentru toți cetățenii noștri, inclusiv pentru alegătorii mei de pe circumscripția uninominală nr. 26 Chișinău (Buiucani, Centru, Telecentru), aș aprecia mult dacă colegul Alexandru Slusari, ex-președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea furtului miliardului, ar putea să confirme sau să infirme autenticitatea lor (copiilor) cu originalul”, a comentat Iurie Reniță în postarea sa de pe rețelele de socializare, la care a anexat copiile.

Alexandru Slusari spune că informația de pe copiile publicate de Iurie Reniță e veridică și susține că Guvernul și Banca Națională urmau deja să facă publice aceste anexe, dar nu au făcut-o deocamdată.

„Aparent, din ceea ce eu văd, sunt pagini din anexele la raportul Kroll 2, pot confirma autenticitatea (…). Cu părere de rău există acea clauză proastă de confidențialitate, eu nu înțeleg de ce. Apropo, hotărârea Parlamentului prevede desecretizarea și publicarea tuturor materialelor și acest lucru urma să fie făcut în 60 de zile și iată faptul că nu s-a întâmplat acest lucru iată că deja influențează că aceste pagini flutură pe la alții. Nu văd rostul ca mai departe aceste materiale să fie secrete”, a spus Alexandru Slusari, contactat de TV8.md.

Iată documentele publicate de Iurie Reniță:

Unele dintre nume care apar în lista publicată de Iurie Reniță apar și în copii ale raportului Kroll 2, publicate anterior  de Renato Usatîi și Alexandru Slusari, cum ar fi cel al fostei deputate Maria Albot (tot ea Maria Guțuleac) sau numele fostei președinte a Partidului Național Liberal (PNL) Vitalia Pavlicenco. Ultima a infirmat atunci că ar fi implicată în frauda bancară, spunând că cei de la Kroll au comis o eroare în numele ei și al soțului, fiind vorba, de fapt, despre un oarecare Pavluscenco, om de afaceri din cercul lui Ilan Șor.

Deputatul Alexandru Slusari spune că pe 2 ianuarie a expediat câte o scrisoare către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe și Comisia pentru securitate națională și ordine publică, prin care cere parlamentarilor să solicite Executivului și Băncii Naționale să îndeplinească prevederile hotărârii Parlamentului nr. 143 care prevede inclusiv desecretizarea acestor informații din Raportul Kroll 2.

Anterior, procurorul general Alexandru Stoianoglo, întrebat de jurnaliști despre această listă a beneficiarilor fraudei bancare, a spus că rapoartele Kroll nu conțin asemenea informații. Astăzi, șeful Procuraturii Generale nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect.

Printre altele, în postarea sa, Iurie Reniță vorbește și despre faptul că a obținut o înregistrare audio din Parlament, care ar fi fost făcută în noaptea de 7 iunie, cu o zi înainte de învestirea Guvernului Sandu, de la negocierile din cadrul Blocului ACUM. Deputatul spune că din acea înregistrare se subînțelege cum unii parlamentari din blocul ACUM insistă pe acceptarea condițiilor lui Igor Dodon pentru învestirea noului Guvern. Reniță spune însă că deocamdată nu va publica acea înregistrare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram