/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Atracții la cel mai mare târg de tehnologie din lume: vehicule zburătoare, „grădini de apartament” și televizoare gigantice

08 ianuarie 2020, ora 20:01

Vehicule zburătoare, „grădini de apartament”, televizoare gigantice cu rezoluții 8K, mașini autonome, laptopuri de cea mai nouă generație și multe alte gadgeturi sunt prezentate în aceste zile în cadrul târgului „Consumer Electronics Show” (CES), care are loc în Las Vegas, scrie Libertatea.ro.

„Samsung” a prezentat televizorul cu diagonală de 7,4 metri. Acesta are acum 292 de inci. Pe lângă faptul că este uriaș, acesta este și modular. Marea inovație a acestuia este faptul că vine pe tehnologia MicroLED. Aceasta aduce un negru pur, similar cu televizoarele OLED, însă nu mai prezintă riscul de ”burn in” – când rămân imprimate pe fundal imagini fantomatice.

La „The Wall”, televizorul modular produs de „Samsung”, diodele sunt micșorate atât de mult încât fiecare pixel are propria sa sursă de lumină. Problema este că, momentan, televizoarele MicroLED sunt extrem de greu de produs și foarte scumpe. În acest moment nu există televizoare MicroLED pe piață, iar „Samsung” nu a anunțat nicio dată de lansare și niciun preț. Modelele prezentate sunt doar prototipuri, însă tehnologia este de viitor.

Televizoare 8K

„Samsung” a prezentat și un televizor 8K, acesta având un număr de pixeli de patru ori mai mare decât cele 4K. Acesta este bazat pe tehnologia QLED, care folosește particule cuantice pentru o luminozitate mai mare și culori mai puternice. Modelul este 99% ecran, practic ramele nu se văd. Grosimea sa este doar 15 milimetri.

Și LG, al doilea producător mondial de televizoare după cota de piață, a prezentat televizoare 8K. Modelele din gama LG au diagonala de 77 și 88 de inci, adică 195 centimetri și 223 centimetri.

De asemenea, LG a prezentat televizoare 8K și cu tehnologia Nano Cell, care se deosebește de OLED prin faptul că sunt televizoare LED normale, în vreme ce la OLED fiecare pixel se aprinde independent.

LG a lansat și televizorul care se rulează singur. Costă 60.000 de dolari, are 65 de inci – adică o diagonal de 165 centimetri.

 „Sony” a prezentat o mașină autonomă

Grupul japonez „Sony” a surprins pe toată lumea și a prezentat un concept de mașină electrică. Numit Vision-S, acesta este un sedan și are ca scop prezentarea tehnologiilor Sony în privința senzorilor. „Sony” este cel mai mare producător de senzori de camere foto pentru smartphone-uri, acestea fiind prezente inclusiv pe iPhone. Acum, Sony vrea să folosească aceste atuuri pentru a-și vinde tehnologiile și în domeniul auto.

Mașina a fost dezvoltată împreună cu grupurile germane „Bosch” și „Continental” și include și sisteme de bord dezvoltate de „Sony”, ca și tehnologia sa audio.

„Intel”a prezentat procesoare care depășesc frecvența de 5 GHz Cel mai mare producător de semiconductori din lume, a prezentat la ediția din acest an a CES mai multe procesoare de calculator de generația a 10-a. Acestea vin din seria H, adică unele cu performanțe mari. Ei bine, Intel promite ca acestea vor depăși 5 GHz. Noile procesoare vor ajunge în laptopurile de top ce vor fi lansate în acest an. Potrivit Engadget, este de așteptat ca noile procesoare de top din gama i9 să ajungă să fie și mai rapide față de i7, fosta gamă de top a Intel până de curând. AMD a lansat procesoare cu 64 de nuclee și 128 de fire de execuție Rivalii de la Advanced Micro Devices (AMD) au lansat la CES noi procesoare de top pentru calculatoare și servere. Acestea sunt Threadripper 3990X, au 64 de nuclee și 128 de fire de execuție. ”Silicoanele” au 288 MB cache, o frecvență de bază de 2,9 GHz și una maximă de 4,3 GHz, conform Digital Trends. Un astfel de procesor costă 3.990 dolari. Cipurile vor fi disponibile din data de 7 februarie.

Nvidia și Asus arată primul monitor cu o rată de refresh de 360 Hz

Tot din domeniul cipurilor, producătorul de semiconductori Nvidia a prezentat cel mai rapid monitor pentru jocuri. Nvidia este cel mai mare producător de plăci grafice din lume, iar mai nou își încearcă norocul și în domeniul monitoarelor de jocuri. Astfel, Nvidia a prezentat primul monitor cu o rată de refresh de 360 Hz, acesta fiind cel mai rapid din din lume.

O rată de ”refresh” (reînnoire) de 360 de hertzi înseamnă că imaginea de pe ecran este reînnoită de 360 de ori pe secundă. Spre comparație, monitoarele actuale normale au rate de refresh de 60 sau 75 Hz. Smartphone-urile de top au ecrane cu rate de refresh de 120 Hz și 144 Hz, iar monitoarele de top au în acest moment 240 Hz. Monitorul are o rezoluție de 1080p și o diagonală de 24,5 inci, adică 62 centimetri. Monitorul este produs de către grupul taiwanez Asus și se numește ROG Swift 360. Acesta suportă și tehnologia G-Sync a Nvidia. Aceasta a fost realizată de producătorul american pentru a elimina artefactele la randarea de imagini.

Taxi zburător

Startup-ul american Fisker a prezentat la CES modelul Fisker Ocean, un SUV care costă 37.499 de dolari fără subvențiile „verzi”, sau 29.999 cu acestea. Compania nu a prezentat detalii oficiale legate de performanțe, dar se așteaptă să includă o baterie litiu-ion de 80 kWh, iar autonomia să fie între 250 și 300 de mile, adică 400-482 kilometri. Producția ar urma să înceapă la finele anului 2021, iar livrările din 2022.

Dar transportul nu se reduce doar la mersul pe șosea. Hyundai și Uber vor să ia acum cu asalt cerul, iar cele două s-au aliat în acest scop, potrivit CNBC. Uber a anunțat încă din anul 2016 inițiativa Uber Elevate pentru a conecta aerian orașele cu suburbiile. Până acum, la inițiativa Uber au răspuns în special producători de avioane, precum Bell, Embraer și Aurora, o subsidiară a Boeing. Hyundai Motor este prima companie care nu activează în domeniul aviatic și este interesată de propunerea Uber.

Cele două au prezentat la CES un model la scară. Numit S-A1, acesta este un ”personal air vehicle” (PAV). Acesta ar urma să aibă capacitatea de a transporta 4 pasageri pe o distanță de aproape 100 de kilometri, viteza maximă fiind de 290 km/h, arată CNBC.

Hyundai va dezvolta vehiculul, iar Uber va furniza serviciile de ”taximetrie aeriană”. Uber Elevate ar urma să fie disponibil din anul 2023 în Dallas, Los Angeles și Melbourne (Australia).

Periuța care îți curăță dinții în zece secunde

La capitolul gadgeturi avem și Y-Brush, o periuță de dinți care are forma unei proteze. Aceasta este realizată de către compania franceză FasTeesh, care a strâns 165.000 de dolari în anul 2018 de la utilizatori prin platforma Kickstarter.

Aceasta are forma unei proteze moi și trebuie ”mușcată”, astfel încât dantura să intre în forma special proiectată. În interior se găsesc peri clasici de periuță. Aceasta se umple cu pastă de dinți. Dispozitivul se pornește și curăță dinții vreme de 5 secunde. Vine în două variante, una de copii și alta pentru adulți. Prețul este 30 de dolari.

Cum poți să ai propria grădină de zarzavaturi în casă!

LG a mai prezentat la CES un electrocasnic deosebit: un recipient care arată ca un ”frigider”, în care poți crește propria grădină de zarzavaturi. Vie! Acesta este destinat celor care vor să își cultive în casă propriile plante aromate pentru salate și alte mâncăruri. Aparatul LG vine cu o serie de LED-uri pentru creșterea plantelor și are și un sistem de circulare a aerului și de management al apei.

Acesta va avea și o aplicație proprie. Incluse sunt și semințele de plante, dar și fertilizatorul. Pachetele includ 20 de specii de plante, inclusiv salate, busuioc, rucola și cicoare.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram