/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Noul proprietar al „Avia-Invest” spune că se va adresa în instanțele internaționale, dacă va fi anulat contractul de concesiune a aeroportului

missing
09 ianuarie 2020, ora 16:28

Andrei Gonchearenko, noul proprietar al companiei „Avia-Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, declară că se va adresa în instanțele internaționale, dacă în urma implicării autorităților din Republica Moldova, va fi anulat contractul de concesiune a aeroportului. 

„Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale”, a spus acesta, potrivit unui comunicat de presă publicat de reprezentanții „Avia-Invest”.

Goncharenko a mai transmis prin intermediul serviciului de presă că, în opinia lui, nu au existat nereguli în procesul de concesionare a a cestui obiectiv și zice că își permite să angajeze juriști cu renume care să-i apere interesele în tribunale internaționale.

„Dispun de mijloace suficiente pentru a angaja companii juridice cunoscute pe plan internațional. Nu am nici un dubiu cu privire la legitimitatea acordului și la prezența unor argumente juridice serioase într-un litigiu juridic de nivel mondial.

Provoacă uimire decizia autorităților de a iniția un litigiu care îl vizează pe un investitor dintr-o țară-prietenă, o hotărâre care comportă cheltuieli mari bugetare, fără un rezultat evident pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, și nu pentru o activitatea comună în vederea dezvoltării fructuoase nu numai a Aeroportului Internațional Chișinău, ci și a altor proiecte de infrastructură a țării”, a comentat proprietarul „Avia-Invest”, menționând că speră nu va ajunge până în instanță și că va reuși să rezolve neînțelegerile cu autoritățile de la Chișinău prin dialog.

În același comunicat, businessmanul neagă că ar avea probleme cu justiția din Federația Rusă: „Informațiile apărute, în ultima perioadă, în presa din Republica Moldova, precum că aș avea probleme cu justiția din Federația Rusă nu au nici un temei. Declar cu toată responsabilitatea că nu mă ascund de justiția vreunei țări, continui să-mi desfășor activitatea de om de afaceri, iar în prezent mă aflu în Moscova. Anterior, am anunțat public despre intențiile pe care le am în raport cu Aeroportul Internațional Chișinău și le voi repeta ori de câte ori va fi nevoie”, a mai spus Gonchearenko.

Aeroportul Internațional din Chișinău a fost concesionat în anul 2013. În luna septembrie a acestui an, Agenția Servicii Publice a atacat în instanță contractul de concesionare a Aeroportului, solicitând anularea acestuia; argumentul acestora a fost că obiectivul a fost dat în concesiune contrar intereselor statului. În paralel, în Parlament a fost creată o comisie de anchetă care a investigat modul de concesionare a Aeroportului; în raportul comisiei se spune că procesul de selectare a companiei căreia să i se ofere Aeroportul în concesiune a fost unul defectuos și recomandă, de asemenea, anularea contractului și întoarcerea către stat a dreptului de gestionare a obiectivului.

Vezi și:

/DOC/ Goncearenko nu a devenit încă proprietarul de facto al „Avia Invest”. Cine e deținătorul companiei, după ce Rothschild a renunțat la tranzacție

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram