Primarul general al capitalei, dar și consilierii municipali se abțin, deocamdată, să comenteze dublarea prețurilor pentru microbuze, așa cum cer transportatorii. Ion Ceban afirmă că se va expune abia după ce va vedea demersul, însă anterior el se arăta contra unei majorări, în lipsa unor condiții decente pentru călători. Și consilierii PAS așteaptă să vadă, mai întâi, renovarea microbuzelor. Dublarea prețului pentru călătoriile prin Chișinău îi sperie cel mai mult pe călători, indignați de calitatea serviciilor prestate.  

Majorarea a fost cerută de administratori de rute, care spun că suportă pierderi. Respectiv, afirmă că, în mod normal, o călătorie cu microbuzul prin capitală trebuie să coste 10 lei. Cer însă mai puțin – 6 lei, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât e în prezent. Administratorii au expediat câte un demers primarului general și consiliului municipal. Pentru că nu l-a primit încă, Ion Ceban se abține de la comentarii. În schimb, consilierii socialiști au declarat că nu oferă declarații prin telefon. Și președintele fracțiunii PAS susține că va veni cu o reacție după ce va vedea demersul.

VASILE GRĂDINARU, PREȘEDINTELE PAS, CMC: „Din tot ceea ce vedem în spațiul public, vedem că ei pretind doar la o creștere a tarifelor, nu și de faptul că vor îmbunătăți condițiile. Nu avem la moment toate actele. Vom analiza și vom veni cu o reacție”.

Nu am reușit să aflăm poziția Platformei DA. Președintele fracțiunii, Andrei Năstase, nu a mai revenit la apelul nostru.

O eventuală dublare a călătoriei cu microbuzul îi sperie pe oameni. Aceștia spun că salariile sunt mici, iar condițiile din microbuze sunt jalnice: „Îmi pare foarte rău. Salariile nu se ajung. Nu e nevoie de o majorare. Mai bine ar face confort în microbuze”; „Spuneți vă rog, cum lucrează? Dacă îl aștepți cu orele…”; „Sunt împotrivă. Ca pensionară, cum 6 lei? Înghesuială, nu poți sta normal și încă vor 6 lei. Nu-i corect”.

De cealaltă parte, unii șoferi spun că o ieșire din situație ar fi micșorarea prețurilor la motorină. Alții consideră că majorarea tarifelor este absolut necesară: „Eu nu vreau majorare. Mai bine ar ieftini motorina. Cred că oamenii se vor deplasa deja cu autobuzul”; „De două ori revizia în an, uleiul. Și condiții mai bune veți face. Noi și așa avem condiții. În fiecare an le reparăm, vopsim”.

În capitală circulă aproximativ 700 de microbuze. Anterior, Ion Ceban spunea că nu poate fi vorba de o majorare a tarifelor, în condițiile în care administratorii nu oferă servicii de calitate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!