/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO. VIDEO/ Cel mai mare radiotelescop din lume, pus în funcțiune. Acesta oferă posibilități inedite de cercetare a cosmosului

12 ianuarie 2020, ora 14:45

China a pus de ieri în funcțiune cel mai mare și cel mai sensibil radiotelescop din lume. Telescopul FAST (n.r. din engleză Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), va oferi astronomilor din întreaga lume posibilități inedite de studiere a cosmosului, scrie Xinhuanet.com.

În ultimii trei ani, telescopul FAST s-a aflat în proces de testare.

„Toți indicatorii tehnici ai telescopului au atins sau au depășit așteptările. La momentul de față acesta este lider mondial după posibilitățile de cercetare pe care le oferă”, a spus Shen Zhulin, un reprezentant al Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reforme din China, la evenimentul de lansare a telescopului.

Radiotelescopul are un diametru de jumătate de kilometru, suprafața acestuia fiind egală cu aproximativ 30 de terenuri de fotbal. Acesta este situat în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram