Președintele Igor Dodon a avut astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții Băncii Naționale în cadrul căreia au discutat despre problemele pe care le întâmpină agenții economici din stânga Nistrului la utilizarea conturilor bancare din R. Moldova.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului recunoaște că a dat anterior indicații BNM-ului referitor la acest subiect.

„Am prezidat o ședință de lucru cu participarea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță. Am discutat modul în care se realizează indicațiile președintelui țării legate de soluționarea problemelor care persistă în activitatea agenților economici din regiunea transnistreană și relațiile acestora cu băncile comerciale din Republica Moldova”, a scris Dodon.

Șeful statului mai spune că Octavian Armașu l-a informat despre aplicarea unui mecanism de utilizare a monedei naționale ca mijloc de plată între agenții economici din regiunea transnistreană și băncile comerciale din Republica Moldova.

„Măsurile propuse vizează eliminarea riscurilor privind spălarea banilor, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Republica Moldova. Am fost unanimi în opinia privind necesitatea continuării dezbaterii acestei probleme în cadrul Grupului de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii, cu participarea experților din Chișinău și Tiraspol”, a adăugat Dodon.

Amintim că mai mulți agenți economici din stânga Nistrului s-au plâns că le-au fost blocate conturile în instituțiile bancare din R. Moldova, iar în unele cazuri autoritățile de la Chișinău au refuzat să le ofere autorizații de import.

Banca Națională a confirmat că există astfel de cazuri și a explicat că firmele nu au putut justifica proveniența banilor și au prezentat informații eronate la bănci.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!