Alexandru Stoianoglo nu avea dreptul conform legii să-l înlăture pe Viorel Morari de la conducerea Procuraturii Anticorupție și să-l recheme la Procuratura Generală. De această părere este Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Dânsul presupune că dosarul în cazul lui Viorel Morari a fost pornit de către însuși Alexandru Stoianoglo, cel care acum o lună la interviul de angajare în calitate de procuror general a spus că arestările trebuie să fie aplicate numai în cazuri excepționale.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultima lună a fost ghidat de intenția lui Alexandru Stoianoglo de-al scoate pe Viorel Morari de la conducerea Procuraturii Anticorupție”, a spus Vlad Gribincea.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, el a fost întrebat de ce procurorul general a recurs la un astfel de pas.

„Răspunsul la întrebarea dumneavoastră va veni în următoarele două luni, prin cum vor evolua investigațiile pe câteva dosare. Este vorba de dosarele privind finanțarea din exterior a Partidului Socialiștilor. Dacă investigațiile vor derula cu succes, atunci nu acesta a fost scopul arestării lui Viorel Morari, dacă acestea nu vor merge, vor apărea întrebări”, a declarat Vlad Gribincea.

Amintim că acum o lună, la interviul de angajare în calitate de procuror general, Alexandru Stoianoglo a declarat următoarele: „Arestul nu trebuie să urmărească ca scop umilirea sau înjosirea oamenilor și poate fi aplicat în cazurile când persoanele reprezintă un pericol pentru societate ori pentru securitatea statului”.

Astăzi procurorul general, Alexandru Stoianoglo a negat faptul că ar avea vreun interes special în ceea ce privește reținerea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în arest preventiv pentru 20 de zile.

Ieri, Viorel Morari a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Procurorul este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală.

Acesta susține că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo, lucru negat de cei doi.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!