Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Galina Sajin și Lilian Carp au venit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cu o inițiativă legislativă care prevede că pe site-ul Parlamentului vor fi publicate amendamentele depuse de deputați. 

Conform proiectului, urmează a fi completat regulamentul Parlamentului astfel încât acesta să prevadă nu doar publicarea pe site-ul Legislativului a amendamentelor depuse de deputați, dar și a întrebărilor, interpelărilor scrise, a răspunsurilor aferente, stenografierea, a declarațiilor și luărilor de cuvânt ale deputaților.

„Practica internațională ne arată că monitorizarea activității deputaților este asigurată în țările democratice. Dorim să luăm exemplul țărilor europene. Parlamentul trebuie să creeze o legătură mai bună cu cetățenii, or această inițiativă reprezintă o aliniere la standardele mondiale în vederea activității deputaților”, a declarat parlamentara, Galina Sajin.

Deputatul Lilian Carp a spus că pentru fracțiune este important să fie publicate interpelările parlamentarilor și luările de cuvânt ale acestora, astfel încât să fie cunoscut ale cui interese le reprezintă aceștia.

„Ne dorim ca să fie publicate numele autorilor amendamentelor. Noi ne trezim cu diferite modificări după prima lectură și noi nu știm cine sunt autorii amendamentelor. Iată de ce ne dorim ca pe site-ul Parlamentului să fie prezentat pentru fiecare deputat numărul de amendamente propuse”, a spus alesul poporului.

Deputatul a amintit în acest context și despre faptul că deputatul socialist Vladimir Odnostalco a amendat proiectul președintelui Igor Dodon privind indexarea pensiilor de două ori pe an.

Potrivit mold-street, proiectul inițial prevedea că începând cu anul 2021 are loc indexarea dublă a pensiilor de peste 3.452 lei, iar începând cu anul 2022 – a tuturor pensiilor care nu depășesc 5.178 lei.

După amendamentul socialistului Odnostalco, în anii următori de indexarea de la 1 octombrie vor beneficia doar pensionarii cu pensii mai mici de 1.726 lei, cu ajustările de rigoare în funcție de evoluția viitoare a indicatorului minimului de existență pentru pensionari.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!