/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Analiza experților! Creștere fără precedent pe piața imobiliară din R. Moldova. Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

missing
15 ianuarie 2020, ora 11:21

Volumul tranzacțiilor imobiliare în 2019 a atins un record absolut pentru Republica Moldova, fiind în creștere cu 40 la sută. Pe parcursul anului trecut, au fost vândute 28 674 de apartamente, mult peste prognozele făcute anterior de experții economici.

Creșterea se datorează în special municipiului Chișinău, unde vânzările au înregistrat o cifră record de 22 187 de apartamente. Aproape  80% din toate tranzacțiile au loc în capitală, arată statisticile.

„După 10 ani de cădere continuă, în 2019 pentru prima dată prețul la apartamente a încetat să scadă și chiar a înregistrat o ușoară creștere. Astfel, în mediu, în mun. Chișinău prețul unui apartament de 70 de metri pătrați a crescut cu 400 de euro de la 36,6 mii euro în 2018 la 37 mii euro în 2019. Însă această creștere s-a temperat la finele anului, ceea ce ne face să credem că în 2020 prețurile vor rămâne stabile cu o posibilă ușoară creștere”, prognozează Veaceslav Ioniță, expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Un alt factor care a influențat piața imobiliară ar fi creșterea accesibilității procurării unui apartament. Efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament de 70 de metri pătrați a devenit cu 10% mai ușor față de anul 2018. Dacă atunci erau necesare 9,4 salarii medii anuale pentru a cumpăra un imobil, atunci în 2019 acest indicator a atins minimul istoric de 8,5 salarii medii anuale, a calculat Ioniță.

După accesibilitatea apartamentelor determinate în salarii medii anuale plătite pentru procurarea imobilelor, R. Moldova se apropie de media țărilor europene, unde acest indicator constituie 6,9 salarii medii anuale.

„Creșterea accesibilității apartamentelor se datorează creșterii nominale a salariului în lei și a cursului valutar stabil a leului față de euro, monedă în care de regulă se tranzacționează apartamentele. În 2019, salariul mediu anual recalculat în euro a crescut cu 600 de euro, de la 3,9 mii euro anual în 2018 la circa 4,5 mii euro anual în 2019”, mai spune expertul economic.

Creditele ipotecare, mai accesibile în R. Moldova

Un alt factor care a determinat creșterea pieței imobiliare din Republica Moldova sunt creditele ipotecare, care au devenit mai accesibile. În baza lor, în 2019 au fost procurate aproape 10 mii de apartamente. Băncile comerciale în ultimii doi ani s-au focusat puternic pe creditarea persoanelor fizice în domeniul imobiliar.

Astfel, portofoliul de credite bancare s-a dublat în doi ani, de la 3,2 miliarde lei în 2017 la aproximativ 7 miliarde de lei în 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram